Derviş Doğan

Bu dişliyi kırarsak zararı büyük olur.

Nüfusun olmadığı yerde iktisadi kalkınma da olmaz.Bu bilinen bir gerçektir. Ve fakat bunun da elbette bir planlaması olur.

Sanırım bizim ülkemizde konunun bu ayağında sıkıntılar var. Bugün özellikle  yabancı yatırımcılar(Rus,Ukrayna,İran,Çin,İngiliz)    gibi ülkelerin vatandaşlarının ülkemizde yapılan yüzlerce inşaatın ve satılan yüzlerce konutun potansiyel müşterileri olduğunu bilmeyen yok.

Hatta şunu söylemek mümkün bu insanların sektöre gösterdiği ilgi ile ülke ekonomisine dinamizm katan olumlu yansıyan ciddi bir de getirisi vardır.

Kısacası bugün Kuzey Kıbrıs’ta ekonomi çarkının en önemli dişlisidir bu sektör. Lakin gel gelelim bir takım yanlış saptamalarla bu talebin motivasyonu gitgide azalıyor. Neden mi?

Bu yatırımı yapan insanlara prosedür adı altında çıkarılan engellerle..Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmış veya Kuzey Kıbrıs’ta yaşamayı seçmiş yabancı uyruklulara ülkede oturma izni alabilmeleri için bankada göstermeleri gereken kişi başı para miktarlarının makul bir seviyenin üzerinde olması  bir yana, bu insanların saatlerce muhaceret şubelerinde sıra bekleyerek formalitelerini tamamlamaları tam bir eziyete dönüşüyor.

Bütün bu yaşananlar bu sektöre olan ilgiyi er ya da geç bitirecektir, nitekim bugün ülkemizde yaşayan ve fakat yukarıda bahsettiğim konulardan usanan birçok yabancı uyruklu yatırımcı yasalar çerçevesinde edindikleri mülkleri satışa çıkarıp İspanya başta olmak üzere farklı coğrafyalara yöneliyorlar. Bu ülkemiz için çok büyük bir handikap olmaya adaydır.

Dolayısıyla siyasi beceriksizlikle ve gerekli gereksiz toplum baskısıyla  bindiğimiz dalı kesmeye çok meraklı bir halk olduğumuzdan mütevellit bu olumsuz durum şimdi yeterince hissedilmese de orta ve uzun vadede bunun sıkıntılarını yaşayacağımız gerçeğini de kimse gözardı etmesin.

Ha evet ülkede bir nüfus politikası ve planlaması elbette olacak.Bunda herkes hemfikir. Lakin burada elmaları ve armutları birbirinden ayırt etmenin önemi büyük.

Nitekim iyi bir planlama,denetim ile ve elbette ağır koşulları hafifletmek kaydı ile ülkeyi daha cazip hale getirmek varken, yatırım yapmış mal mülk almış yabancı uyruklu insanlara bürokratik zorluklar çıkarmak akıl karı olmadığı gibi hiç ummadığımız bir anda ekonomi çarkının en büyük dişlisini kırarak telafisi olmayan yeni yaralar açacağımız bir döneme girmemiz hiçtendir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu