Kıbrıs

Hasipoğlu: 1984 yılındaki BM Güvenlik Konseyi kararı güncelliğini yitirdi…Candan:Rapora ilişkin tartışmalar devam edecek, haziran sonunda bir noktaya varılacak

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nin Oslo’da düzenlenen Maraş konusundaki toplantısına CTP Milletvekili Armağan Candan ile birlikte katılan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Meclis Genel Kuru toplantısında hazırladıkları raporu okudu.

Oğuzhan Hasipoğlu, Maraş’ın hassas bir konu olduğunu AKPA’da ilk kez bu derinlikte tartışıldığını dile getirerek, komitede söz alarak görüşlerini aktardıklarını, 1984 yılındaki BM Güvenlik Konseyi kararının güncelliğini yitirdiğini belirtti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun devrede olduğunu dolayısıyla o kararın çağ dışı kaldığını söyleyen Hasipoğlu, Rumların tüm çözüm önerilerini reddettiklerini, dolayısıyla bu raporun hakkaniyetli olmadığını kaydetti. Raporun geri çekilmesi gerektiğini dile getiren Hasipoğlu, kararın içeriğine karşı olduklarını söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu’ndan verilen bilgilerin raporda yer almamasını eleştiren Hasipoğlu, raporun objektifliğini yitirdiğini, haziran sonundaki toplantıda da görüşlerini aktaracaklarını belirtti.

CTP Milletvekili Armağan Candan da, AKPA’da uzun yıllardan sonra Kıbrıs’ın detaylı şekilde ilk defa yer aldığını bu raporun gündeme gelmesinin sebebinin, Türk tarafının başlattığı Maraş açılımı olduğunu belirtti.

Candan, raportörün adada inceleme yaptığını, incelemelerinin sonucu ve Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerinin taslak raporda yer aldığını söyleyerek, içeriğe ilişkin son halinin henüz netleşmediğini kaydetti.

Raporun şu anki haliyle, Türk tarafının Maraş açılımının geri alınması ve iki devletli çözümün bir seçenek olamayacağı, federal çözümün geçerli bir yol olacağı çağrısını yaptığını söyleyen Candan, Maraş’a ilişkin BM kararlarının dikkate alınmadığı noktada Kıbrıs Türk tarafının haksız duruma düşeceğini ifade ettiklerini belirtti. Candan, rapora ilişkin tartışmaların devam edeceğini ve haziran sonunda bir noktaya varacağını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu