Kıbrıs

‘Yeşil Okullar Projesi’nin ödül töreni yapıldı

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Uluslararası Final Üniversitesi,Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde, toplumda çevreyi korumak,çevre bilinciyle farkındalığı yüksek nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlanan bir çevre projesi olan ‘Yeşil Okullar Projesi‘nin ödül töreni bu akşam yapıldı.

Uluslararası Final Üniversitesi Çevre Araştırmaları Merkezi Başkanı lve Yeşil Olullar proje Koordinatörü Profesör Doktor Şerife Gündüz,Yeşil Okullar Projesi’nde,Eylül 2022’de, çevreye duyarlı ve saygılı nesiller yetiştirme hedefiyle yola çıkıldığını söyledi.

Gündüz, dijitalleşen yeni dünya düzeninde doğa ile bağları yeniden kurmak,çocuklara doğanın bir parçası olduklarını hissettirmenin en büyük hedefleri olduğunu da belirtti.

Kıbrıs’ın,Akdeniz’de iklim krizinden en fazla etkilenecek beşinci ülke olduğunu ve öğrencileri iklim değişikliği konusunda da bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Gündüz, projenin bugün, 51 okulda 50 binden fazla öğrenciye ulaşarak büyük bir başarı hikayesine dönüştüğünü söyledi.

Gündüz, bu güne kadar Yeşil Bayrak Ödülüne layık görülen 19 okulun, projeye gönüllü destek veren 19 işletmeyle eşleştirilerek işbirliğini yeni bir seviyeye taşındığını anlattı.

Bu eşleştirmeyle, hem işletmelerin çevre bilinci konusunda farkındalık yaratmasını hem de okulların ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlandığını belirten Gündüz, bu çalışmaların da ödül töreninde )’Yeşil Kapı Ödül’ ile taçlandırılacağını kaydetti.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Gündüz,fidan bağışı kampanyasında toplanan 61 bin fidanın 2024 yılının Aralık ayında Orman Dairesi’nin belirlediği bölgelerdeki İklim Krizi ile Mücadele Ormanı’na dikileceğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Deniz Mungan Sonuç,Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak,projenin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını belirterek,teknoloji yatırımları yanında adada çevre konularının da başta geldiği sosyal sorumluluk projelerini hayat geçirdiklerini anımsattı.

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı İçim Çağıner Kavuklu da, bir marka haline gelen ve ülke için bir umut olan ‘Yeşil Okullar Projesi’nin dernek için bir gurur olduğunu belirterek, projenin,devlet,üniversite, sivil toplum örgütü ve özel sektörün bir araya getirmesi sebebiyle büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Yeşil Dönüşüm ve sürdürülebilirlik için, sadece teknoloji ya da alınan politik kararların yeterli olmayacağını zihinsel bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu kaydeden Kavuklu, ‘Yeşil Okullar Projesi’yle bu zihinsel dönüşümün eğitimin temeline yerleşmiş olduğunu kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Cengiz Topel Uzun, da ‘Yeşil Okullar Projesi”nin ülkesini seven insanların hayali olduğunu belirterek,projeyi hayata geçiren profesör Doktor Şerife Gündüz’ü kutladı.

Bakanlık olarak ülkenin değerli kuurm , kuruluş,sivil toplum örgütlerinin katkılarını doğru adrese kanalize etmeyi öğrendiklerini dile getiren Uzun,”Yeşil Okullar Projesi’nin de bunun en güzel göstergesi olduğunu vurguladı.

Ada ülkelerinde en değerli şeyin toprak olduğunu ve toprağa ormanını çevresini, akarsularını,kaynaklarını koruyarak severek atıklarbatmadan sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Uzun,projeyi hayata geçiren paydaşları kutladı.

Kısa bir süre sonra meslek yaşamını noktalayacağını dile getiren uzun , yeşil okullar Projesinin , meslek yaşamına dair gururla hatırlayacağı projelerden biri olduğunu ifade etti.

Mesleki Teknik Orta Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın da, projeye katılan öğretmen ve öğrencileri kutlayarak,doğru eğitimin,sadece akademik eğitim değil,doğaya saygıyı, ülkeye sahip çıkmak,dünyalı donanımlı çevre duyarlılığına sahip nesiller yetiştirmek olduğunu gösteren bu anlamlı projeye kaktı koyan herkesi tebrik etti.

Uluslararası Final Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Hüseyin Yaratan,’Yeşil Okullar Projesi’nin önemine vurgu yaparak, okulların öğrencilerin projeye yoğun ilgisinin gelecek için umut yarattığını söyledi.

Yaratan, Ağustos 2022’de hayata geçen Uluslararası Final Üniversitesi Çevre Uygulamaları ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetleri amacı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından , Yeşil Okullar ve E-fidan projesine katkı koyan belediyelere, kurum , kuruluşlara ,Yeşil Okullar ödülleri jüri üyelerine ve Yeşil Okullar projesine destek olan basın mensuplarına teşekkür plaketleri sunuldu.

Etkinlikte, BRTK Müdürü Meryem Çavuşoğlu Özkurt da projeye katkılarından dolayı plaket aldı.

“Doğanın Savunucuları”, ‘Yeşil Kapı, ‘e-Fidan’ ve ‘Yeşil Okullar’dan oluşan 4 kategoride ödüller verildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu