Kıbrıs

Uluslararası basında AP seçimleri: Adanın tümünde kampanya yapılan tek seçim

Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar’ın birlikte oy kullandığı tek seçim olan Avrupa Parlamentosu seçimleri, uluslararası basınının gözlerini de Kıbrıs’a çevirdi.
9 Haziran Pazar günü yer alacak seçimlerde Kıbrıslı Türk adaylar uluslararası basının konusu oldu.
Almanya’da yayınlanan Frankfurter Rundschau, Avrupa Parlamenteri Niyazi Kızılyürek’le birlikte iki Kıbrıslı Türk ismin seçimde yarışacağına dikkat çekti, “Bu isimler adanın bütününde kampanya yürütüyor” görüşüne yer verdi.
Niyazi Kızılyürek’in hem kuzeyde hem de güneyde gördüğü ilgiye dikkat çeken Alman gazetesi, “AKEL adayı Kızılyürek ve VOLT adayları, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ortak düşünceleri savunuyor, ancak Kızılyürek bir adım önde , Beş yıl önce Kuzey Kıbrıs’ı Avrupa gündemine soktu.’yorumunu yaptı.
“Kıbrıslı sosyoloji profesörü, 2019’da, Kıbrıslı Türk bir isim olarak adanın güneyinde bir partinin listesinde yer alan ilk isimdi ve kazandı” yazan Frankfurter Rundsch, Kızılyürek’in önemli sayıda Kıbrıslı Türk seçmeni oy vermeye teşvik ettiğini de ortaya koydu.
Avrupa Birliği projeleri ile Kıbrıslı Türk toplumunun güçlenebileceğini ifade eden gazete, Niyazi Kızılyürek’in “Biz Kıbrıslı Türkler çoğu Avrupalıdan daha Avrupalıyız” sözlerine de yer verdi.
 “Türkçe’nin yanı sıra Yunanca, İngilizce, Fransızca ve Almanca’yı akıcı şekilde konuşan çok dilli profesör, 30 yıldır Lefkoşa’da yaşıyor ve Kıbrıs Üniversitesi’nde ders veriyordu” sözleri ile Niyazi Kızılyürek’i tanıtan gazete, Türkçe’nin Avrupa Birliği dillerine katılması için ortaya konan mücadeleyi de anlattı.
>>
“Aşırı sağ, Avrupa Birliği’nin varlığını tehdit ediyor”<<
Euronews ise Kızılyürek’in “Aşırı sağ, Avrupa Birliği’nin varlığını tehdit ediyor” sözlerini gündeme taşıdı. Dünyada tanınmış medya kurumu, Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle Niyazi Kızılyürek’le özel bir söyleşiye yer verdi.
Kızılyürek, Kıbrıs sorunu hakkında Euronews’e bilgi verirdi, çözümsüzlüğün sebeplerini anlattı.Euronews ayrıca Niyazi Kızılyürek’in şu sözlerini gündemine taşıdı:
“İki toplum yeniden birleştirmeli ve Avrupa fonlarıyla adaya ortak bir hastane inşa edilmelidir. Avrupa Birliği’nin girişimiyle bir uzlaşma ve ortak alan politikası oluşturulmalıdır.”
>>
“Kıbrıslı Türklerin Avrupa’da bir sese ihtiyacı var”<<
İsviçre gazetesi Neue Züricher Zeitung da Kızılyürek’in “Türkçe, Kıbrıs’ın resmi dili olarak AB dilleri arasına girmelidir” sözlerini kullandı. “Niyazi Kızılyürek, AB Parlamentosu’ndaki ilk Kıbrıs Türk Milletvekili” tanımını yapan Neue Züricher Zeitung, bu sonucun adada küçük bir devrim olduğunu yazdı.İsviçre gazetesi, Niyazi Kızılyürek’le yaptığı geniş söyleşiye sayfalarında yer verirken, “Kıbrıslı Türklerin Avrupa’da bir sese ihtiyacı var” ifadelerini öne çıkardı.
“Çözülmemiş kıbrıs sorunu kıbrıs türk varlığını tehlikeye atıyor” yorumunun yapıldığı analizde, 9 Haziran Pazar günkü seçimin önemine dikkat çekildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu