Ertanch Hidayettin

Sorgusuz bağlılık yok artık

Birleşik Krallık’ta 4 Temmuz tarihinde yapılacak genel seçim kampanyası kıran kırana devam etmekte. Son anketlere göre iktidardaki Muhafazakâr Parti seçimde büyük bir hezimete uğrayacak ve 14 yıldan sonra İşçi Partisi iktidara gelecek.

Türkçe konuşan birkaç toplum ferdimiz de aday olarak seçimde yer alıyor. Gerek seçimlerde, gerekse yaşamın her alanında kişileri sırf belli bir etnik gruptan geldikleri için desteklemek çok yanlış bir şeydir. Aday oldukları görevi yapma yetenekleri göz önünde bulundurulmalı. Seçimler için aday olanlar bu özelliği yerine getiriyorlarsa, ve savundukları partinin siyasetlerini benimsiyorsanız sorun yok.

Sanırım on yıl kadar önceydi. Barking bölgesinde genç bir Kıbrıslı Türk, milletvekilliği için adaylığını koymuştu. Sorun bu kişinin hangi partiden aday olduğu idi. Aday olduğu parti ırkçı bir parti olan BNP partisi idi (British National Party). Bizim toplumdan bazı kişilere sormuştum: “Bu da kıbrıslı Türk. Bunu da mı destekleyeceksiniz?”. İnanmayacaksınız ama desteklenmesi gerektiğini savunanlar çıkmıştı!

Çok uzun zaman aldı ama Kıbrıs Türk toplumu, özellikle genç nesiller siyasi arenada oldukça aktif olmaya başladı. Toplumun en yoğun yaşadığı iki bölgedeki belediye meclis lideri bizim toplumdan gelmekte. Londra’nın değişik bölgelerinde belediye meclis üyelerimiz bulunuyor.

4 Temmuz genel seçiminde çok büyük bir ihtimalle Kıbrıslı Türk milletvekili adayı Nesil Çalışkan, İşçi Partisi saflarında Birleşik Krallık Parlementosunda yerini alacak. Nesil seçildiği takdirde Richard Hickmet’ten sonra Birleşik Krallık’ta bizim toplumdan ikinci milletvekili olacak. Babası Kıbrıslı olan Hickmet1983 ile 1987 tarihleri arasında Muhafazakâr Partiden milletvekilliği görevinde bulunmuştu.

4 yıl önceki genel seçimde milletvekilliği seçilen Feryal Clark Türkiye asıllı. Şu an İşçi Partisinin suçları azaltmakla yükümlü gölge bakanı. Önemli bir mevki, çünkü her iki partinin manifestosunda bu konu öncelikler arasında. Clark bölgesindeki Müslüman toplumlar tarafından son zamanlarda ağır eleştirilere maruz kalıyor. Nedeni, Gazze’de İsrail’in yürüttüğü barbar savaşa karşı pasif kalması. Örneğin 15 Kasım 2023 tarihindeki Ateşkes ile ilgili oylamaya katılıp ateşkes ile ilgili önergeye olumlu oy vermemesi eleştiriliyor. Clark covid hastası olduğu için oylamaya katılamadığını açıklamış, ancak “katılsaydım partimin değişiklik önergesine oy verirdim” demişti. O zaman partisi ateşkes yerine savaşa insani nedenler için daha uzun süre ara verilmesini destekliyordu. Partisinin gölge kabinesinde olduğu için bu kararı normal görülebilir. Ancak aynı durumda olan bir parti yetkilisi sırf Parti siyaseti aleyhine oy kullanabilmek için görevinden istifa etmişti.

Feryal Clark’ın Gazze’de olup bitenlere karşı sergilediği tutum yüzünden karşısına aynı bölgeden Kıbrıslı Türk Ertan Karpazlı bağımsız aday olarak çıkıyor. Gerçekçi olmak gerekir. Bağımsız adayların Birleşik Krallık seçim sisteminde hemen hemen hiç şansları yok. Ancak Karpazlı’nın bu kararı birçokları tarafından prensipli bir karar olarak takdir ediliyor. Ülkenin değişik bölgelerinde İşçi Partisinin Gazze’de İsrail vahşetine karşı pasif duruşu yüzünden parti üyeleri ve genel halk arasında büyük hoşnutsuzluk vardır. Bu yüzden birçok kişi İşçi Partisinin güçlü olduğu bölgelerde partinin adayına karşı bağımsız aday olarak seçime katılacaktır. Prensipli duruş sergilemek kazanmak kadar önemlidir düşüncesiyle.

Henüz 35 yaşındaki Nesil Çalışkan’ı İşçi Partisinin kazanacağı mutlak gibi görünen bir bölgeden aday çıkarması alkışlanmalı. Çünkü siyasi partiler çoğu zaman eşitlikten bahsederler ama etnik azınlık kökenli adayları seçimlerde kazanılması çok güç bölgelerden aday çıkarırlar. Belli ki Nesil’e partisi tarafından çok değer veriliyor. 2018 yılından beri Enfield Belediyesi Lideri olan Nesil Çalışkan kısa sürede İşçi Partisi içerisinde de önemli pozisyonlara gelmeyi başardı. Şu an İşçi Partisi Ulusal Yürütme Komitesi üyesi, ayrıca Yerel Yönetimler Birliğinin lideridir. Pandeminin en yoğun olduğu zamanda Enfield bölgesinde çalışan sağlık görevlileri ve bakıcılara güçlü destek sağlayan Çalışkan, İsrail – Gazze savaşının ilk döneminde İşçi Partisi belediye meclis üyelerini temsilen İşçi Partisi Lideri Starmer’in tutumunu parti liderliği nezninde ele almıştı. O zaman bozulma yönüne giden ilişkilerin düzeldiği görülüyor.

Toplum üyelerimizin siyasetteki kişisel başarıları hepimizi sevindirir, gururlandırır. Ancak bu başarıların toplumsal başarı olabilmesi için toplum onlardan gereksinmelerini bulundukları mevkilerde hassasiyetle ele almalarını bekler. Liderlerinin, partilerinin siyasetlerini sorgusuz, sualsiz uygulamalarını değil.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu