Kıbrıs

DAÜ, Eduroam ağıyla teknolojik altyapısını güçlendirmeye devam ediyor

Lefkoşa, 12 Haziran 24 (TAK): Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile yaptığı iş birliği neticesinde 2017’de katıldığı Eduroam (Education Roaming – Eğitim Gezintisi) ağıyla teknolojik altyapısını güçlendirmeye devam ettiği bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre DAÜ, 2024 Mayıs ayı sonunda bağlantıya hayat veren RADIUS sunucusunu da tedarik ederek, ada genelindeki 900 adet erişim noktaları ile “en büyük” Eduroam ağına sahip olan eğitim kurumu oldu.

Açıklamada Eduroam’ın, kablosuz ağ güvenlik standartlarını kullanarak, üye kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçladığı belirtildi ve şu bilgiler aktarıldı:

“Bu bağlantı ile DAÜ öğrencileri ve personeli Eduroam’a üye bir üniversiteye gittiği zaman DAÜ’deki gibi ağa bağlanıp interneti ücretsiz olarak kullanabiliyor.

Avrupa’da başlayıp şu an dünyada 104 ülkede yaygın olarak kullanılan eğitim ve araştırma ağı olan Eduroam’a, 2023 yılında 7,5 milyar kimlik doğrulaması gerçekleşti.

“Bir Kez Giriş Yapın ve Nerede Olursanız Olun Erişim Sağlayın” Eduroam sloganı ile tüm DAÜ kablosuz ağ üyeleri http://eduroam.org.tr/monitor.php internet adresinden Türkiye genelindeki Eduroam servisinin çalışabilirliğini görüntüleyebilirler.”

DAÜ adına projeyi yürüten DAÜ Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü, Bilgisayar Ağları Şube Amiri Yusuf Küçük’ün verdiği bilgiye göre DAÜ kablosuz Eduroam ağ büyüklüğünde Türkiye genelinde de ilk 10 üniversite arasında yer alıyor.

-Eduroam Nedir?

Açıklamaya göre günümüzde var olan “en güvenli şifreleme” ve “kimlik doğrulama” standartlarına dayanan Eduroam projesi, Avrupa Eğitim ve Araştırma Bilgi Ağ kuruluşu TERENA tarafından Hollanda, Almanya, Finlandiya, Portekiz, Hırvatistan ve İngiltere’deki üniversite ve bilim merkezlerini en kolay ve güvenilir bir ortak yöntemle birbirine bağlamak amacı ile 2002 yılında başlatıldı. Eduroam ile ilgili detaylı bilgiye https://www.eduroam.org/  internet adresinden ulaşılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu