Sağlıklı yaşam için, sağlığa önem veren belediye şart…
Kuzey Kıbrıs’ta en temel meselelerimizin başında çevre kirliliği, ya da çok daha net ifadeyle PİSLİK gelir.
Bu coğrafyada yaşayanlar, pek çok olumsuzlukla birlikte PİSLİĞİ DE İÇSELLEŞTİRMİŞTİR.
Dünya çapında ünlü Psikiyatr Prof. Dr. Vamık Volkan’ın da dediği gibi, “sahiplenilmeyen kirletilir, kirletilen sahiplenilmez.”
Çeyrek asırdan daha uzun süredir, her gün yazarım.
Şahsım ve yakın çevremin kişisel meselelerini asla yazı konusu yapmam. Kişisel görünümlü ancak genelin sorununu yansıtsa da gene yazmam.
“Ancak” deyip devam edeyim.
Konu sağlıksa ve gözünüzün önündeyse ve gıkınızı çıkarmazsınız, o zaman yakından uzağa, kamu sağlığıyla ilgili, ciddi ihmal yapmış olursunuz.
***
Hamitköy 1963’te 400 dolayında nüfusu olan, insanlarının çoğu hayvancılıkla uğraşan bir köydü.
Rumlar, K. Kaymaklı’ya saldırdığı zaman, 25 Aralık 1963’te 4 bin kadar K. Kaymaklı Türkü, Hamitköy’e kaçmıştı. Sonra o kaçışın adı göç etmek olmuştur.
***
Kıbrıslı Türklerin, dünyaya ilk kitlesel göç görüntüleri Hamitköy’den yansımıştı.
1974’ten sonra Hamitköy, Gönyeli ile birlikte en çok gelişen yerleşim yerlerinden biri oldu.
Gönyeli, ayrı belediye olduğu için gelişimi, alt yapıyla birlikte oldu. Bu bağlamda Gönyeli Belediye Başkanı olarak Ahmet Benli’nin hizmetleri onlarca yıl sonra da asla unutulmayacak.
Hamitköy, ayrı belediye olmadığı, Lefkoşa Belediye sınırları içinde kaldığı için, neredeyse yeterli alt yapı olmaksızın, sorunlarla ya da hizmet ihmalleriyle büyüdü.
Hiç kuşkum yok, Gönyeli de ayrı belediye olmasaydı, akıbeti Hamitköy’ün aynısı olacaktı.
Bir işi, ya da sorumluluğu, tamamen kaderin, yani Allah’ın iradesine teslim edildiği zaman, bir söz söylenir: “SALDIM ÇAYIRA, MEVLA’M KAYIRA.”
Hamitköy’ün durumu kim ne derse desin, aynen böyledir.
***
Kuzey çevre yolunun, Haspolat / Lefkoşa- Girne arasındaki bölümü eksikleriyle birlikte açıldı. Çevre yolu, Hamitköy’ün trafik yükünü artırdı. Kuzey Yolu bağlantılı Hamitköy içinde kullanılan yollar, yetersizlikten öte çok kötü…
***
Hamitköy’ün yaygın toprak yapısı, geçirgen değil. Bu durum, fosseptik ya da lağım çukurları, kuyuları Hamitköy’de sağlık açısından ciddi bir tehdittir.
İnsanların şikayetini beklemeden belediye, takip edip gerekli önlemleri hiç ama hiç gecikmeden almalıdır.
Uzman kişi ve kuruluşlar bu konuda ne der? “Üzerine bastırarak söylemek gerekir ki fosseptik kuyu temizliği zamanı gelmişse mutlaka yapılmalıdır ve sağlık tehlikeye atılmamalıdır. Fosseptik kuyu temizliği ne kadar sıklıkla yapılmalıdır sorusuna yanıt olarak kesin bir şey söylenemez. Çünkü deponun ne kadar hacmi olduğuna göre değişiklik göstermektedir bu durum. Fakat herhangi bir taşma durumu ile karşılaşıldığında sağlık bakımından oldukça tehlikeli bir durum söz konusu olur.”
***
Hamitköy’de böylesi bir sağlık sorunu olduğunu, adresten nokta işaretiyle, belediyeye haber verdim. Bir de ekleme yaptım. “Atacağınız adımlardan haberim olursa memnun olurum.”
Bu uyarımın üzerinden herhalde en az bir ay geçti.
Kaynak fosseptikten taşan, her türlü kirliliği ve mikrobu içeren pislik, kapıların önünden akarak sokağı boydan boya mikrop yuvası yapıyor.
Oralara konup kalkan sinekler, çoluk çocuk herkese mikrop taşıyor.
Belça’nın Hamitköy Şubesinin önünde de benzer sağlık tehdidi var.
Gerekenin yapılması için ne bekleniyor?
Yapılanları görmezlikten gelmem. Ancak, sağlıklı yaşam için, sağlığa önem ve öncelik veren belediye şart…