Hasan Hastürer

“Gör beni, göreyim seni, yeğenim”

Nepotizm, bizim ülkemizde de yaygın kullanılan sözcüklerden biridir.

Nepotizm, en yalın tanımlamayla, “… kayırmacılık veya akraba kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılıktır.”

Nepotizmin, Latince, NEPOT sözcünden geldiği kabul edilirken, İngilizce’deki NEPHEW de (Yeğen), Nepotizmi tanımlamada, çağrışan olarak kabul edilir.

Yeğen, akraba ya da hısım, -detay sorgulamasız-, nepotizmde fark etmeden kullanılabilir.

***

   Akrabalıkta, iç halkadan, dışa doğru açılan, halkaları kapsar.

   Kan bağı var.

   Bizde, kan bağı akrabalık gibi, bir de SİYASİ AKRABALIK tanımlaması var.

   Akrabalık yerine YEĞENİM de kullanılır…

   … Haklılığı sorgulanır olsa da, çıkar ticaretini, en güzel anlatan söz ya da sesleniş. “GÖR BENİ, GÖREYİM SENİ, YEĞENİM.”

***

Siyasi akrabalık tanımlaması, partizanlıkla, nepotizmi, eş anlamlı hale getirir.

Güney Kıbrıs’ta, Kıbrıs Üniversitesinden onur derecesiyle mezun olan Lambros Dionisiu’nun mezuniyet töreninde yaptığı konuşma güneyde yankı uyandırırken, biz de haber değeri buldu. “.. Dionisiu, yaptığı konuşmada, “Özür dilerim, bu akşam farklı bir konuşma hazırlamıştım ancak bugün prova yaparken bugün burada söyleyeceklerimin gerçeklikle alakası olmadığını fark ettim. Korkunç bir hayal kırıklığına ve umutsuzluğa kapıldım.

   Maalesef çöküş içinde olan bir toplumda yaşıyoruz” diyerek kurumların çöktüğünü, skandalların ardı ardına yaşandığı, hiç kimsenin ceza almadığı, hiçbir şeyin değişmediği, açık yaralarla bölünmüş bir ülkede yaşadıklarını söyledi.

   Tüm bunların insanları yurt dışına sürüklediğini ifade eden Dionisiu, bu insanlar arasında kendisinin de bulunduğunu söyleyerek “Dönüp dönmeyeceğimi, ne zaman döneceğimi bilmeden ben de gidiyorum” ifadesini kullandı.

   Dionisiu, “Eğer Kıbrıs’ta kalırsam, bir an gelecek ve birileri bilgi, deneyimleri ve becerileriyle değil, partisel kimliği ve aile bağlantıları nedeniyle daha iyi olduğu kabul edilecek. Gidiyorum çünkü bu ülke, hayal kırıklığına uğratmayı ve gençlerin kanatlarını kırmayı başarıyor” diyerek, bir anlamda taşı gediğine koydu.”

***

Bu haber bizim tarafta, öncelikle sosyal medyada paylaşım alanına düştüğü zaman, anında yorum başlığı altında tepkiler ortaya konuldu.

Kuzeyle, güneyin kıyası yapıldı doğal olarak.

OLUMSUZLUĞUN SEVİNDİRİCİ YANI OLAMAZ.

Ancak gel görün, Kıbrıs adasında olur.

Rum liderliği, ya da propaganda merkezleri, Kuzeyden olumsuzlukları bulunup, kendi olumsuzlukları üzerine örtü yapmaya çalışır.

Benzer anlayışa bizim tarafta da sahip olanlar yok değil.

   Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla Avrupa Birliğine üye Güney Kıbrıs’ın sicilinin temiz olmadığı, bilinmeyen değildir.

Anastasiadis zamanında ortaya çıkan Altın Pasaport, yolsuzluğu unutulur mu?

Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in hukuk bürosunun, Güneyde en az 2,5 milyon Euro’luk yatırım yapanlara hem vatandaşlık hem de AB ülkelerinde vizesiz seyahat imkanı tanıyan ‘altın pasaport’ uygulamasıyla bağlantısı tespit edilmişti.

***

Rum gencinin, yankı bulan sözleri, adanın bütünü için uyarıcı bir içeriğe sahiptir.

Liyakat, siyasi sadakat ve kayırmacılığın, altında kalıp ezildiği sürece, bu toprakları vatan bilen gençlerin, özellikle nitelikli olanları, GİDECEK VE GELMEYECEK.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu