Kıbrıs

Hristodulis’ten İngiltere Dışişleri Bakanı’na: “İşgalin sona erdirilmesi için desteğinize güveniyorum”

GKRY lideri Nikos Hristodulidis Downing Street’te İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmers ile görüşmesinin başında, Londra ziyaretinin önemli olduğunu ve tam zamanında gerçekleştiğini söyledi.

Hristodulidis, göreve gelmesinin hemen ardından yapılan davet için İngiltere Başbakanına teşekkür etti ve bu görüşmeden mutluluk duyduğunu ifade etti.

Nikos Hristodulidis, Genel Sekreter ile çok önemli bir görüşme için New York’a uçacağını ve bu görüşmenin müzakerelerin yeniden başlamasını ve Kıbrıs’ta BM kararları temelinde bir çözüme giden yolu açmasını umduğunu vurguladı.

Hristodulidis, garantör ülke ve Güvenlik Konseyi’ndeki kararların imza sahibi olarak İngiltere’nin çok önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Hristodulidis, “ülkemin 50 yıllık bölünmüşlüğüne ve işgaline son vermek için desteğinize güveniyorum” dedi.

GKRY lideri ayrıca ikili ilişkileri “değerli” olarak nitelendirdi ve bu “stratejik iş birliğini” daha da güçlendirmek için Kıbrıs Rum tarafında “açık bir siyasi irade” olduğunu söyledi.

Nikos Hristodulidis ayrıca önemli bölgesel sorunlara değinerek, Orta Doğu’daki gelişmelerden duyduğu endişeyi dile getirdi ve Güney Kıbrıs’ın Gazze’ye insani yardım göndermek için elinden geleni yaptığını belirtti.

Starmer ise Hristodulidis’i kabul ederken, “hem ülkeler arası hem de insanlar arası” tarihi ikili ilişkilere atıfta bulundu. Starmer, Kıbrıslıların İngiltere’de “çok gururlu bir topluluk” olduğunu ve bunun da ülke olarak İngiltere’yi güçlendirdiğini kaydetti.

GÖRÜŞME SONRASI

GKRY lideri Nikos Hristodulidis Downing Street’te İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer ile yaptığı 40 dakikalık görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ve İngiltere’nin Kıbrıs’ta çözümün şekli konusunda “aynı noktada” olduklarını söyledi.

Hristodulidis, görüşmenin New York yemeği arifesinde özel bir zamanda yapıldığını ve İngiltere’nin rolünün “çok önemli” olduğunu belirtti.

Nikos Hristodulidis, İngiltere Başbakanının, bazı mesajlar iletmek ve birlikte çalışmak istediğini söyledi. Hristodulidis, “Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla belirlenen çerçeve dışında bir çözüm bulunamayacağını duymaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

Hristodulidis, sürecin ilerleyen aşamalarında İngiltere’nin aktif destek vermeye hazır olup olmadığı sorusuna, yeni İngiliz Hükümeti’nde ilişkileri ve iş birliğini güçlendirme arzusu gördüğünü ve bunun, İngiltere’nin garantör güç, BM Güvenlik Konseyi daimî üyesi ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının pen holder’i olarak rolü dikkate alındığında, müzakerelerin yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununun çözülmesi ihtimali için de geçerli olduğunu söyledi.

New York uçağına binmeden hemen önce, beklentisinin ne olduğu sorulduğunda Hristodulidis şu yanıtı verdi:

“Size kesin olarak söyleyebilirim ki olumlu bir sonuca ulaşmak için mümkün olan her şeyi yapacağım. Bizim için olumlu bir sonuç, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik kapsamlı görüşmelerin yeniden başlamasından başka bir şey olamaz. Nereye gitmek istediğimizi, hedeflerimizi çok iyi biliyoruz ve müzakerelere yeniden başlamaya hazırız. Ancak müzakere masasına oturduğumuzda çözüm perspektifine daha güvenle bakabileceğiz. Bizim için mevcut durum, çözüm olamaz.”

Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin girişiminin iki savaşın ortasında gelmesinin, güçlü iradesinin ve ilerlemeye olan bağlılığının bir işareti olduğunu vurguladı.

Uluslararası ilişkiler konusunda Hristodulidis, güvenlik alanında olduğu gibi çok iyi bir düzeyde olduklarını ve bunların genişletilmesi konusunda mutabık kalındığını, aynı zamanda diğer alanlarda da genişleme ihtimalinin görüşüldüğünü söyledi.

Orta Doğu’daki gelişmelerle ilgili olarak Nikos Hristodulidis, Sir Keir’in Gazze’ye yönelik deniz koridoru girişimi için kendisine teşekkür ettiğini ve kendisinin de İngiltere’nin bu girişime inanan ilk ülke olmasından dolayı İngiltere Dışişleri Bakanına minnettarlığını ifade ettiğini söyledi.

Ayrıca Nikos Hristodulidis Keir Starmer’ı Güney Kıbrıs’a davet etti. İngiliz lider, 1993 yılından bu yana Kıbrıs’ı ziyaret etmedi.

Görüşmenin ardından Hristodulidis, New York’a ve BM merkezindeki üçlü görüşmeye gitmek üzere hareket etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu