Hristodulidis’ten düşündürücü açıklamalar
Lefkoşa, 2 Kasım 24 (TAK): Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi sonrasında New York Times’a yaptığı açıklamaların, görüşmenin öneminin kaybedilmesi tehlikesi yarattığı belirtildi.
Politis gazetesi “New York Times’a Düşündürücü Açıklamalar-Başkan Kendi Başarısının Ayağını Kaydırırken” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin hemen ardından Beyaz Saray’daki New York Times muhabirlerine yaptığı açıklamanın, “boşboğazlık” ve “ciddiyetsiz” şeklinde nitelendirildiğini yazdı.
Hristodulidis ile Biden arasındaki görüşme, değerlendirilmesi gereken diplomatik bir başarı olarak nitelendirildiği bir anda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in bazı açıklamalarının, kendi çabalarının ayağını kaydırır nitelikte olduğunu yazan gazete, Hristodulidis’in ilk açıklamasının, ABD seçimlerinin ertesi gününe ilişkin endişesini dile getirme şekliyle alakalı olduğunu belirtti.
Hristodulidis’in bu açıklamasının zor bir durum yarattığını, aynı zamanda, bölgede oynaması gereken rol konusunda ABD tarafından çağrıda bulunulan gerek Rum Yönetimi’nin gerekse de kendisinin hedeflerini de ortada bıraktığını belirten gazete, Hristodulidis’in açıklamalarıyla “ABD seçimleri koşuluna bağlı olunduğu” ortamını yarattığını yazdı.
Yine New York Times’a dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in bir diğer açıklamasının ise Orta Doğu’daki krizden ortaya çıkan konular ve Güney Kıbrıs’ın üstlendiği rolle ilgili olduğunu belirten gazete, Hristodulidis’in Güney Kıbrıs’ın rolünü ön plana çıkartmaya çalışırken “birçok durum için tüm ilgili taraflarla konuşuyoruz, birinden diğerine mesajları aktarıyoruz. Amerikalılar bunu biliyor, Kıbrıs’ı kullanıyor” olgusunu kabul ettiğinin görüldüğünü yazdı.
Hristodulidis’in resmi açıklamalarında, “Kıbrıs’ın, kriz gelişiminde Amerikalıların tüm planlamalarının sahasına dönüştüğünü” kabul ettiğinin de görüldüğünü ifade eden gazete, New York Times’ın haberinin devamında AB üyesi Güney Kıbrıs’ın aynı zamanda ABD liderliğinin, Ukrayna’ya yardım etme çabasının önemli bir parçası olduğundan da söz ettiğini belirtti.
-Hristodulidis-Biden görüşmesi
Politis gazetesi aynı haberinde Güney Kıbrıs’taki bir kaynağa dayanarak ABD Başkanı Joe Biden’in kamuoyu önünde Kıbrıs sorununun iki kesimli iki toplumlu federal çözüm temeli dışında, ne yapılacağı anlamında hiçbir şeyden bahsetmediğini yazdı.
Rum Yönetimi’nin, Biden’in federasyondan söz etmesinin, çözüm şeklinin değiştirilmesi tartışmalarına son verdiğini düşündüğünü belirten kaynak, ABD’nin mesajlarının da aracılar olmadan gönderilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Hristodulidis-Biden görüşmesinin ardından Güney Kıbrıs’ın memnuniyetinin üç eksene dayandığını yazdı.
İlk eksenin, ABD’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, Beyaz Saray’a yapacağı ziyareti açıkladığı tarih ile ilgili olduğunu yazan gazete, Rum Yönetimi’nin, bu açıklamanın Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı 29 Ekim’de yapılmasının tesadüf olmadığını da düşündüğünü belirtti.
İkinci eksenin, Kıbrıs sorununun çözüm şekline yönelik açıklama olduğunu belirten gazete, üçüncüsünün ise görüşmeyle ilgili gerek Kıbrıs Türk toplumundan gerekse Türkiye’den gelen reaksiyonlar olduğunu yazdı.
-Letimbiotis
Habere göre Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Washington ziyaretini değerlendirirken yaptığı açıklamada, bu görüşmenin süresi ve oluşumunun öneminin, Amerika’nın ülkeye yönelik yaklaşımını ortaya koyduğunu ifade etti.
Letimbiotis ABD’nin; Güney Kıbrıs’ı bölgede güvenilir ve istikrarlı bir ortak, sapmalar ve geri dönüşler olmaksızın dış politikası açık ve net bir ülke olarak tanıdığını belirtti.
Letimbiotis, bunun; girişimler ve icraatların eşlik ettiği metodik ve sistematik bir çalışmanın sonucu olduğuna dikkat çekti.
Hristodulidis ile Biden arasındaki görüşmenin, Rum Yönetimi’nin faaliyetlerinin ve girişimlerinin doruk noktası olduğunu, aynı zamanda iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir dönemin temellerinin atılmasındaki başlangıç noktası olduğunu ifade eden Letimbiotis, hükümetin; Rusya’ya ve Amerikalı yetkililerin yardımıyla kara paraya yönelik yaptırımların aşılmasındaki kararlılığından, “Amalthea” girişiminin planlamasına, ABD vatandaşları da dahil olmak üzere üçüncü ülke vatandaşlarının Güney Kıbrıs üzerinde tahliye edilmesine yardımcı olunmasına kadar, Güney Kıbrıs’ın, zorluklarla dolu bir bölgede, istikrar, güvenilir ve güvenli bir kutup olarak ortaya çıktığını belirtti.
İki liderin görüşmesinin gündeminde, yatırımlar, enerji, savunma, teknoloji, Güney Kıbrıs’ın vize muafiyet programına dahil olması ve geçtiğimiz hafta tamamlanan 1’inci Stratejik Diyaloğun sonuçlarının bulunduğunu ifade eden Letimbiotis, ABD’nin, Kıbrıs sorununun çözümü için sarf ettikleri çabalara bağlılığını teyit ettiğini, ayrıca iki toplumlu iki bölgeli federasyon çerçevesinden açıkça söz etmesinin de yürüttükleri çabalara yönelik güven oyunu teşkil ettiğini belirtti.
Haravgi gazetesine göre Letimbiotis açıklaması çerçevesinde, Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki Stratejik Diyaloğun, ileriki aylarda ete kemiğe bürüneceğini, Amerikalı teknokratların, aralık ayı içinde Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin de beklendiğini söyledi.
Letimbiotis, Amerikalı teknokratların, nihai değerlendirmelerde bulunacağını belirtirken 2025 yılının ilk aylarında da giriş vizesi muafiyeti programına dahil olmayı planladıklarını da ifade etti.