TAK olmasa, çok sayıda yayın organı, yeterli haber veremez
Kıbrıs Türk basın tarihi ya da habercilik tarihi kapsamlı yazıldığı zaman Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) hak ederek, çok özel bir yere sahip olacağından kimsenin kuşkusu olamaz.
Geçtiğimiz günlerde habersiz, çat kapı, TAK Ajansı’na Müdür Dr. Fehmi Gürdallı’yı ziyarete gittim.
ARUCAD’dan öğrenciler, hocalarıyla birlikte Gürdallı’nın odasındaydı.
Odaya girip öğrencilerin sorularını ve Fehmi Gürdallı’nın yanıtlarını dinledim. Öğrencilerin soruları, nitelikli olduklarını gösteriyordu. Fehmi Gürdallı’ı da oto sansürsüz yanıtlar verdi.
Öğrenciler ve hocaları ayrıldıktan sonra TAK Müdürü Fehmi Gürdallı ile uzun olmayan, verimli bir sohbet yaptık.
TAK’ın toplumun bilgi sahibi olmasında çok önemli yeri var. Ekonomik nedenlerle muhabir kadrosu habere yetişmeye yetecek durumda olmayan yayın organlarının imdadına TAK yetişiyor. TAK olmasa çok sayıda yayın organı, yeterli haber veremez, varlığını zor sürdürür.
Peki dünden bugüne TAK’ın sayfalarına bakarsan neler buluruz?
Rauf Denktaş’ın direktifiyle 21 Aralık 1973’te Arif Sait Terzioğlu tarafından kurulan ajansta sırasıyla Kemal Aşık, Emir Ersoy, Perihan Aziz, Hüseyin Yalyalı ve Neriman Saygılı görev yaptı.
Ajansın 7’inci müdürü olan Fehmi Gürdallı Nisan 2018’den beri görevde.
Yaklaşık 40 çalışan var, odacı, mali işler, kitabet, teknik ekip ve temizlik işleri dahil olmak üzere.
Ajans çalışanlarının yüzde 70’i kadınlardan oluşuyor.
TAK ‘Türkçe Haberler’, Rumca Servisi/Basın Özetleri’ ve ‘Fotoğraf Servisi’ olarak abonelere 3 farklı kategoride hizmetler sunuyor.
2022’de geçilen yeni site ile haber yayınlama süreci yarı yarıya azaldı/hızlandı.
Yeni sitede gerekli altyapının da hazırlanmasıyla, TAK İngilizce haber yayınlamaya da başladı. İngilizce haberler özellikle uluslararası kamuoyuna yönelik olacağı için bu hizmet ücretsiz sağlanıyor.
Yönetim Kurulu’nda 2 Cumhurbaşkanlığı, 2 Hükümet, 1 muhalefet, 1 Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği temsilcisi, 1 en yetkili sendika KTAMS temsilcisi, BRT müdürü ve TAK müdürü var. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Akkurt, başkan yardımcısı Artun Çağa…
Farklı siyasi yelpazeden temsilcilerin olmasına rağmen, Yönetim Kurulu’nda kararların neredeyse tamamı oybirliği ile alınıyor.
TAK Yönetim Kurulu’nun yetkisi olmasına rağmen, münhallerde yazılı sınavı Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yapmasını talep ediyor. En yüksek puanı alanlar arasında münhal sayısının iki katı sayıda aday, Yönetim Kurulu tarafından sözlü sınava çağrılıyor. Münhallerde uygulanan liyakata dayalı süreç, Ajans’ın performansına da doğrudan etki ediyor. Ajans, bu durumun da etkisiyle, birçok kamu kurumuna kıyasla yüksek bir verimlilikle hizmet veriyor.
Tam bu noktada Fehmi Gürdallı’ya ilgili Bakan Tahsin Ertuğruloğlu’nun yaklaşımını sordum.
‘Ajans Dışişleri Bakanlığı’na bağlı ve Tahsin Ertuğruloğlu da, işlerin liyakata dayalı yürümesi konusunda ekstra hassasiyet gösteriyor’ dedikten sonra ekledi: ‘Gerek münhallerde gerekse günlük haber işleyişinde siyaset kurumu Ajans’a müdahalede bulunmuyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın haberlerinin yanısıra muhalefetin de tüm haberleri sansürsüz bir şekilde ajans bülteninde yer buluyor. Ajansın yer vermediği, sadece bazı örgüt veya derneklerden gelen ve devlete, yöneticilerine ilişkin hakaretamiz ifadeler içeren bildiriler.’
TAK Ajansı Müdürü Fehmi Gürdallı’ya medyadaki hızlı değişime, ne kadar ayak uydurabildiklerini de sordum.
İşte aldığım yanıt:
‘Türk Ajansı Kıbrıs (TAK), ülkenin resmi haber ajansı olarak medyadaki hızlı değişim ve dönüşüme uyum sağlama, bu gelişmelerin gerisinde kalmama çabasındadır.
Medyadaki dijitalleşme ve sosyal medya kullanımı, TAK gibi kurumlara olan ihtiyacı azaltmamış, hatta artırmıştır.
Zira, özellikle sosyal medya ve bazı internet siteleri, büyük bir dezenformasyon ve bilgi kirliliğine de yol açmaktadır. TAK gibi kurumlar, bu değişimin farkına varmalı ve dezenformasyonun önüne geçmek için “doğru haberi”, mümkün olduğu kadar “hızlı” şekilde yaymalıdır.
Göreve geldiğim Nisan 2018’den bu yana, bu çerçevede bir yandan haberlerin daha hızlı, daha çeşitli, daha fazla olması için, diğer yanda da sosyal medyayı daha etkin kullanarak mümkün olduğu kadar fazla kişiye doğrudan ulaşma misyonuyla çalışıyoruz.’
‘Peki TAK’ın günlük haber sayısı hangi düzeyde?’
Bu soru sonrası Fehmi Gürdallı’nın yüzüne huzurlu, bir ifade yerleşti. Ve sonrasında yanıtı geldi:
‘TAK’ta yayınlanan günlük haber sayısında, önceki döneme göre yüzde 60 artış meydana gelmiş, günlük haber sayısı 100’e ulaşmıştır. Özel haberlere, röportajlara yeniden öncelik verilmiştir. Yine TAK’ın kullandığı sosyal medyadaki (twitter) takipçi sayısı yaklaşık 4 kat artmış ve TAK 13 bini aşkın takipçisiyle ülkenin (X) twitter üzerinden en fazla takip edilen haber kaynaklarından biri haline gelmiştir. Takipçiler arasında Türkiye’den ve Güney Kıbrıs’tan siyasetçiler ve gazeteciler de vardır. Şu anda Türkiye ve KKTC gençlerin haberleri en fazla takip ettiği mecranın Instagram olduğu gerçeğiyle, en kısa zamanda TAK haberleri buradan da paylaşmaya başlayacaktır.’
Sorunsuzluk olası değil. ‘ Şu an TAK’ın en önemli sorunu nedir?’ sorum neredeyse tamamlanmadan yanıt geldi:
‘Türk Ajansı-Kıbrıs’ın (TAK) şu anda mevcut en büyük sorunu bina yetersizliğidir. TAK, 1996’dan bu yana Mehmet Akif Caddesi’ndeki binasında hizmet veriyor. Ajans binasının arkasında mevcut olan bahçeye iki katlı, toplam 300-350 metrekarelik bir bina yapılması sorunu büyük ölçüde çözecektir.
Ek bina sorununun çözülmesiyle TAK görüntülü haber servisinde hem personel hem de teçhizat için ihtiyaç duyulan ek alana sahip olacak ve bu servisi de vermeye başlayabilecektir.
Yaklaşık 60 yıllık olan mevcut bina Türkiye Büyükelçiliği’nin desteğiyle TİKA tarafından kapsamlı bir tadilattan geçirilmiştir. Lefkoşa’nın ve Kıbrıs’ın bir dönemini yansıtan mimari yapılarından biri olan bina, resmi haber ajansına yakışır bir hale gelmiştir.’