Kıbrıs

2024-2025 Adli Yılı düzenlenen törenle açıldı… Özerdağ: Yargı bağımsızlığı olmazsa olmazımızdır

2024-2025 Adli yılı düzenlenen törenle açıldı…

Lefkoşa Açık Öğretim Fakültesi’nde gerçekleştirilen törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, bakanlar, avukatlar ve diğer yetkililer katıldı.

Törende ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nden Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Rıdvan Güleç, Adalet Akademisi Daire Başkanı Uğur Parlak ile Azerbaycan İdari Dava Dairesi Başkanı Xagani Mammadov da yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, kuvvetler ayrılığına işaret ederek, yargı bağımsızlığının önemine vurgu yaptı.

Demokrasilerin güçlenebilmesi için yargı bağımsızlığının olmazsa olmaz olduğunu belirten Özerdağ, “yargı kararlarına uyularak gereğinin yapılması hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti açısından önemli bir gerekliliktir” dedi.

Özerdağ, ülkenin gelişerek, devletin daha güçlenebilmesi ve toplumsal refah için yargı bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında ifade ve basın özgürlüğüne de işaret eden Özerdağ, ifade ve basın özgürlüğünün Kıbrıs Türk halkının en temel öğelerden biri olduğunu ve olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Mülkiye konusuna da değinen Özerdağ, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta yaşanan siyasi sorunların sorumlusu değil mağduru olduğunu söyledi…

Özerdağ, “Son döneemde kıbrıs sorununun bir parçası olan mülkiyet taleplerin AİHM kararları ışığında dostane yöntemlerle çözümünün önüne geçilmeye çalışıldığına şahit olmaktayız. AİHM kararlarında yer verilen Kıbrısta yaşanan mülkiyet sorununun kıbrıs sorunun bir uzantısı olduğu ve kıbrısta yaşanan gelişmelerin de dikkate alınarak bu sorunun ele alınması gerektiği görüşü karşılık bulmalıdır” dedi.

Talınmaz Mal Komisyonu ve KKTC mahkemelerinin etkin iç hukuk yolu olduğunu belirten Özerdağ, bu dostane çözüm yolunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Özerdağ, “geciken adalet adalet değildir” diyerek adaletin en erken ve en az masrafla olmasının teknolojiden geçtiğien dikkat çekti ve bu yönde göreve geldiği andan itibaren yapılan çalışmaları anlattı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu