Avcılık Federasyonu’ndan orman arazilerinin yapılaşmaya açılmasına tepki: Ekosistem üzerinde ciddi riskler oluşturur

KKTC Avcılık Federasyonu, orman arazilerinin “Alçak Orman Arazilerinin Devri ve İcarı Yasası” kapsamında yapılaşmaya açılarak İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) teslimine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, söz konusu kararın federasyon ve doğa dostları arasında “derin bir endişe” yarattığı ifade edilerek, Bafra-Çayırova bölgesinde başlayan sürecin, son düzenlemelerle 3 bin 500 dönüm daha genişletildiği kaydedildi.
Federasyon, ormanlık alanların yapılaşmaya açılmasını “ada coğrafyasındaki yaban hayatının kalbine vurulan telafisi imkansız bir darbe” olarak nitelendirdi.
Açıklamada, doğanın “binlerce canlının yuvası ve geleceğin teminatı” olduğu belirtilerek, yapılaşmanın “doğal yaşamın üreme alanı olan habitatların yok olması” anlamına geldiği savunuldu.
Federasyon, “eğitim yatırımı” kavramının arkasına sığınılarak doğal alanların inşaat alanına dönüştürülmesini “ekosistem bütünlüğüne karşı yapılmış büyük bir hata” olarak değerlendirdi.
Dünyada iklim kriziyle mücadele edildiği bir dönemde, ormanları koruyan yasal düzenlemelerin esnetilmesinin “kabul edilemez bir çelişki” olduğu ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, söz konusu düzenlemenin “yaban hayatının son sığınaklarını yanlış planlanmış yapılaşma projelerine kurban eden bir anlayış” olduğu ileri sürülerek, yasa değişikliğinin geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.
Federasyon, “doğanın tahribine yol açacak, ekolojik dengeyi bozacak” adımların sürdürülebilir avcılığı da olumsuz etkileyeceğini belirtti.




