Kıbrıs

Hristodulidis’in açıklamasından notlar

 

Reporter/ANT1…· “İkinci genişletilmiş konferansın sonuçlarını doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyorum. Gerekli siyasi irade olsaydı, daha da iyi sonuçlar elde edilebilirdi. Ancak, elimizdeki veriler ışığında sonuçları önemli buluyorum.”

· “Küçük ama önemli bir ilerleme görüyoruz, adım adım büyük hedefe, yani müzakerelerin yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununun çözümü yönünde ilerliyoruz.”

· “Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafının barikatlarla ilgili önerilerini kabul etti, ancak karşı taraf bizim önerilerimizle ilgili aynı tavrı göstermedi.”

“BM Genel Sekreteri’ne, İngiltere Avrupa Bakanı’na ve Yunanistan Dışişleri Bakanı’na Kıbrıs sorununa çözüm bulma konusundaki kararlılıkları için teşekkür ederiz.”
· “Tatar ve Türkiye Dışişleri Bakanı’nın ortak zemin bulunmadığına dair yaklaşımlarına yanıt olarak, Genel Sekreterin, İngiltere ve Yunanistan’ın, BM kararlarına ve Güvenlik Konseyi kararlarına tam bağlılıklarını açıkça belirtmelerinden dolayı teşekkür ederim.”

· “Ayrıca, Komisyon Başkanı ve Avrupa Konseyi Başkanına, AB’nin taahhüdü ve müzakerelerin yeniden başlatılması ve Kıbrıs sorununun çözümü için oynayabileceği rol ile ilgili olarak bir kez daha açık ve net mesajlar verdikleri için teşekkür ederim.”

· “AB’nin taahhüdüne ve müzakerelerin yeniden başlatılması ve Kıbrıs sorununun çözümü için oynayabileceği role ilişkin açık mesajlar gönderdikleri için teşekkür ederim.”

· “BM Genel Kurul haftasında yapılacak bir sonraki toplantının tarihi belirlenmiş olması önemlidir. İki liderin Genel Sekreter ile görüşmesi ve ardından kuzeydeki seçim sürecinin hemen ardından genişletilmiş bir toplantı yapılmasıdır. O zamana kadar, barikatlar konusunda kişisel temsilci ile çabalar ve bazı diğer fikirler üzerinde çalışılmaya devam edilecektir.”

· “Ayrıca, sivil toplum için danışma komitesini üçüncü kez önerdik. 4-5 başka fikir daha önerdik, ancak ne yazık ki Türk tarafından yanıt alamadık.”

· Barikatlarla ilgili olarak, Kıbrıs Rum tarafı sadece Haspolat ve Akıncılar ile ilgili Türk tarafının önerisini kabul etmekle kalmadı, aynı şekilde Genel Sekreterin de Türk tarafının da yanıt vermesini bekliyor. Kiracıköy ile Eğlence arasındaki barikat konusunda da uzun tartışmalar yapıldı. Bazı ilerlemeler kaydedildi çünkü Genel Sekreter de bunun, vatandaşların günlük yaşamı için önemini anladı, ancak Türk tarafı bugün Türk askerinin müdahalesi gerekçesiyle nihai karar alamadı. Türk ordusu ile istişareye ihtiyaç vardır, bu durum Erenköy için de geçerlidir.”

· Kıbrıs Rum tarafının hedefi Cenevre’de kararlaştırdığı önlemlerde ilerleme sağlanmasıydı ve bu da gerçekleşti. Yeni öneriler getirilmesi de gerçekleşti.

· Ayrıca, Genel Sekreter ve İngiliz Avrupa Bakanı’nın çözümün şekliyle ilgili taahhütlerine ilişkin açıklamaları çok önemlidir. AB’nin bugünkü tutumu da gösterdiği gibi, AB’nin müdahalesi özel ve belirleyici bir öneme sahiptir.

· Hakan Fidan hakkında sorulan soruya Hristodulidis, bugün Fidan’ın Türkiye’nin kamuoyuna yaptığı açıklamalardan farklı bir şey söylemediğini belirtti.

· “Dün yaklaşık bir saat süren ve büyük önem taşıyan toplantıda Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin AB’ye karşı Kıbrıs’la ilgili yükümlülükleri, Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye’nin somut olumlu gelişmeler arzusuna değinildi. Çok ilginç bir görüşme oldu. Geçmişte yapılmayan bu diyalogun kurulması önemlidir. Bu diyalog devam edecek. Konuşmamız, genel ve belirsiz değildi. Üç konu üzerinde çok somut bir tartışma oldu.”

· Hristodulidis, son dönemde Kıbrıs sorununun gidişatına değindi. Hristodulidis “sadece iki toplantının gerçekleştirilmesini, Güven Artırıcı Önlemleri tartışmayı, Türkiye ile görüşmeyi, AB’nin aktif katılımını, AB’nin kişisel temsilcisinin atanmasını sağlamakla kalmadık, mesaj da çok net: Hedefimize ulaşmak için, duyulan ve söylenen her şeye karşı gerekli olan sabırla ve kararlılıkla devam edeceğiz. Ne başarmak istediğimizi biliyoruz, izlememiz gereken yolu biliyoruz ve iddialı bir gerçekçilikle hedefimize ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu