Kıbrıs

Rum Göç Müsteşarı: “AİHM tarafından yasa dışı push-back’ten mahkum edilmemiz zor”

Lefkoşa, 2 Kasım 24 (TAK): Güney Kıbrıs’ın Göç Müsteşarı Nikolas Yoannidis, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından yasa dışı “push-back” (geri itme) yapmaktan mahkum edilmesinin zor olduğunu iddia etti.

Alithia’ya göre OMEGA TV’nin göçmen/sığınmacı sorununu ve Rum Yönetimi’nin aldığı önleme tedbirleri hakkındaki sorularını cevaplayan Yoannidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray’daki görüşmesinde göçmenler/sığınmacılar konusuna da kısaca değinildiğini ve bu konunun ABD ile stratejik diyalog çerçevesinde daha ileri görüşüleceğini söyledi.

Rum yönetiminin Yeşil Hat’tın göçmen/sığınmacı geçidi olmasını hiçbir şekilde istemediğini vurgulayan Yoannidis, mayıs ayından bugüne ara bölgede mahsur kalan göçmen/sığınmacıların önümüzdeki üç hafta içinde çözmeyi planladıklarını söyledi. Nikolas Yoannidis bu sorunu, ara bölgedeki yabancıları kabul etmeye niyetli başka ülkeler ile iş birliği yaparak ya da uluslararası koruma kriterlerine haiz olmayanları sınır dışı ederek çözmek niyetinde olduklarını anlattı.

Yoannidis, Rum Yönetimi’nin göçmen/sığınmacıları Güney Kıbrıs’a taşıyan kişilere karşı almak niyetinde olduğu önlemleri anlatırken, “AB ile, göçmen/sığınmacıları KKTC’ye gelmek üzere Türkiye’ye taşıyan havayolu şirketlerine yönelik bir yaptırım seferberliği uygulanması konusunda iş birliği yapmakta olduğunu, bu stratejinin geçmişte de uygulandığını söyledi.

Nikolas Yoannidis, Yeşil Hat boyuna çektikleri dikenli tellerin kaldırıldığını, hat boyunca devriyeleri artırdıklarını, Rum polisinin gözlem/izleme sistemleri ile Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) ilgili sistemlerini entegre etme çalışmalarını da hızlandırdıklarını kaydetti. Yoannidis son dönemde Lübnan’dan Güney Kıbrıs’a giden göçmen/sığınmacıların “yasal giriş noktalarından” giriş yaptığını, bölgeden deniz yoluyla düzensiz geliş olmadığını anlattı.

Rum yönetiminin AİHM tarafından yeniden yasa dışı “push back” yapmaktan mahkum edilip edilemeyeceği sorusuna muhatap olan Yoannidis “Soru tamamen varsayımsaldır. Öyle bir durumda Kıbrıs’ın argümanı, ihmallerini Kıbrıs’ın değil Türkiye’nin yüklenmesi gerektiği şeklindedir. Kıbrıs’ın mahkum edilmesi gerekip gerekmediği konusunda dikkate alınması gereken birçok unsur vardır.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu