Kıbrıs

Rum kesimi DiCarlo’nun temaslarının tamamlanmasını bekliyor

Lefkoşa, 12 Şubat 25 (TAK): Rum kesiminin, mart ayında Cenevre’de yapılacak genişletilmiş formattaki gayri resmi görüşmeyle ilgili perspektiflerin ortaya çıkacağı BM Genel Sekreteri Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun Atina ile Ankara temaslarını beklediği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Temas Turunun Tamamlanması Bekleniyor- Genişletilmiş Görüşmeyle İlgili Perspektifler DiCarlo’nun Ankara Ziyaretinde Belli Olacak” başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, dikkatlerin Ankara’ya ve DiCarlo’nun Ankara’daki muhataplarından ne duyacağına çevrildiğini yazdı.

DiCarlo’nun Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmeyecek olmasının olguları değiştirmediğini çünkü gerek Fidan’ın, gerek Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan başka bir yetkilinin Türk tarafının tezlerini ortaya koyacağına işaret eden gazete, DiCarlo’nun Ankara ziyaretinin ilk hedefinin gayri resmi beş taraflı görüşmenin yapılmasının kesinleştirilmesi olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin takviminde not ettiği 17-18 Mart tarihlerine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in hali hazırda olumlu yanıt verdiğini kaydeden gazete, görüşmenin tarihinin resmi olarak da açıklanması için diğer üç müdahil tarafın da söz konusu tarihleri kabul etmesinin beklendiğini ifade etti.

Esas meselenin Türk tarafının yaklaşımı olduğunu ve gayri resmi beş taraflı görüşmenin sonucunun da Türk tarafının yaklaşımına bağlı olacağını ileri süren gazete, Rum kesiminin dikkatinin KKTC ve Cumhurbaşkanı Tatar’dan ziyade daha çok Ankara’ya yönlendirilmiş olduğunu iddia etti.

Gazete, durumların Türkiye’nin gündemi temelinde gelişme göstereceğinin tahmin edildiğini de yazdı.

-Hristodulidis: “DiCarlo’ya beş öneri sundum”

Gazeteye göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’yla geçen gün yaptığı görüşmenin ardından dün yaptığı ilk açıklamada, önemli olan şeyin Cenevre’de olumlu bir sonuç elde edilmesi olduğunu söyledi.

Hristodulidis, DiCarlo’nun görüşmelerini nasıl değerlendirdiğine dair soruyu yanıtında, genişletilmiş formattaki görüşmenin hazırlıkları için Kıbrıs’a gelen DiCarlo’nun Lefkoşa’nın ardından Atina ve Türkiye’yi ziyaretinin kendi başına olumlu bir şey olduğunu söyledi.

Hristodulidis, DiCarlo’nun Türkiye ziyaretinin ardından bilgi almak ve atılacak sonraki adımları görmek için Birleşmiş Milletler ile temasa geçileceğini; BM Genel Sekreteri ya da DiCarlo’yla telefon görüşmesi gerçekleştirileceği gibi New York’taki diplomatik misyonlar aracılığıyla da iletişim kurulabileceğini kaydetti.

Bu sonuca kendi çabalarının yol açtığını iddia eden Hristodulidis, genişletilmiş görüşmenin ve görüşmeden çıkacak olumlu gelişmelerin önemine işaret ederek, bu görüşlerini DiCarlo’ya da ilettiğini dile getirdi. Hazırlığın süreceğini ifade eden Hristodulidis, Cenevre’de olumlu bir sonuç elde edilmesi hedefiyle DiCarlo’ya beş öneri sunduğunu söyledi.

DiCarlo’ya sunduğu beş öneriyle ilgili soruya yanıtında hedeflerine atıfta bulunarak, bunun ortaya olumlu bir sonuç çıkması olduğunu yineleyen Hristodulidis, öneriler konusunda ayrıntıya girmeyerek, “Yapılan hazırlık çerçevesinde DiCarlo’nun bu öneriler konusunda Türkiye’yle istişare etmesine müsaade edelim ve çıkacak sonuca bağlı olarak önerileri daha elle tutulur şekilde yorumlamak için buradayız” dedi.

Beş önerinin de genişletilmiş konferanstan elde edilebilecek olumlu sonuçla alakalı olduğunu ifade eden Hristodulidis, DiCarlo’ya ilettiği önerilerin çok spesifik olduğunu ve bunlara karşılık verilmesini umduğunu kaydetti.

Cenevre’de genişletilmiş formatta yapılacak gayri resmi görüşme tarihiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta DiCarlo’nun kendisiyle bazı tarihler paylaştığını ancak taraflardan birinden henüz onay gelmediğini söyleyen Hristodulidis, taraflardan biri tarihler konusunda yanıt vermediği zaman kamuoyuna açıklama yapmanın doğru olmadığını dile getirdi.

DiCarlo’nun Türkiye temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmeyecek olması konusunda ise Hristodulidis, DiCarlo’nun Hakan Fidan’ın yurt dışında olacağı, bu yüzden de Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısıyla görüşeceği konusunda kendisini bilgilendirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamaları konusunda ise bunların her gün duydukları açıklamalardan ibaret olduğunu öne süren Hristodulidis, vatanlarının işgal altında olduğu iddiasını yineleyerek, olumlu bir sonuçla ilgili önkoşullar meydana getirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını savundu.

Durumların kolay olmadığını ve herhangi bir şeyi güzelleştirmeye çalışmadığını da ifade eden Hristodulidis, mevcut durumun Kıbrıs sorununun çözümü olamayacağına dair bilindik tezini yineledi.

Cenevre’den elde edilecek olumlu sonucun ne olduğunun kendisine sorulması üzerine ise Hristodulidis, en iyi hedefin Kıbrıs müzakerelerinin 2017 yazında kaldığı yerden yeniden başlaması olduğunu sözlerine ekledi.

-DiCarlo müzakerecilerle görüştü

Öte yandan gazete başka bir haberinde, DiCarlo’nun adada gerçekleştirdiği temasları çerçevesinde iki lider haricinde İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu(CWBC) temsilcileri ve iki tarafın eski müzakerecileriyle de görüştüğünü yazdı.

Gazete, DiCarlo’nun pazartesi akşamı ise BM Barış Gücü Misyon Şefi’nin ikametgahında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın özel temsilcisi Güneş Onar ve Rum Müzakereci Menelaos Menelau’yla akşam yemeğinde bir araya geldiğini ekledi.

Haravgi gazetesi ise “DiCarlo Önerileri Kaydetti ve Bunları Atina ile Ankara’ya İletiyor” başlıklı haberinde DiCarlo’nun dün öğlen Güney Kıbrıs’tan Atina’ya gittiğini, yarın ise Ankara’ya geçeceğini yazdı.

Konuyla ilgili haberler Alithia’da “Olumlu Sonuçla İlgili Kaygı Duyuyorlar- Hristodulidis, Önerilerinin Olumlu Katkıda Bulunacağını Önceden Nasıl Biliyor?”, Politis’te ise “Çok Taraflı Görüşme Hazırlıkları Sürüyor- Öneriler Kıbrıs sorununun özüyle mi prosedürle mi ilgili?” başlıklarıyla yer buldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu