Kıbrıs

Uluslararası sularda Türk savaş gemisi gören Rum unsurları Yunanistan’dan yardım istedi

Lefkoşa, 21 Nisan 24 (TAK): Lübnan’dan deniz yoluyla Güney Kıbrıs’a Suriyeli sığınmacı akışını engellemek üzere Lübnan açıklarına gönderilen RMMO’ya ve Deniz ve Liman Polisi’ne ait iki teknenin, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemisinin görüş alanlarına girmesi üzerine alarm verdiği ve bölgede bulunan bir Yunan fırkateyninin yardıma çağrıldığı haber verildi.

Politis “Türk Savaş Gemisi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İki Teknesine Yaklaştı… Sığınmacılar: Deniz Ortasında Tehlikeli Akrobasiler” başlığıyla manşete çektiği haberinde geçen çarşamba günü meydana gelen olayın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve “Milli Güvenlik Konseyi (MGK) tarafından kararlaştırılan (sığınmacı akışını) denizde engelleme faaliyetinin, “çeşitli düzeylerde aşırı tehlikeli olduğunu gösterdiğine” vurgu yaptı.

İki Rum deniz unsurunun, Beyrut ile Larnaka deniz mesafesinin yaklaşık ortalarında, uluslararası sularda bulunduğu sırada Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait geminin bölgeye yaklaştığı belirtilen habere göre Türk gemisini önce radarlarında, daha sonra da görüş alanları içerisinde gören Rum deniz unsurları alarm durumuna geçerek Rum yetkili birimlerine acil bilgi gönderdi. Karadaki unsurlarla istişare edildikten sonra Yunanistan’a bilgi verilmesi kararlaştırıldı. Yunanistan da yakın mesafede bulunan “Speçe” isimli fırkateynini Rum deniz unsurlarının yanına gönderdi. Bu sırada Türk savaş gemisinin uzak mesafedeki seyrine ve diğer gemileri izlemeye devam ettiği, bir süre sonra da Rum unsurlarının radar menzili dışına çıktığı kaydedildi.

Gazete çarşamba günü meydana gelen bu “olayda” Türk savaş gemisinin bütün hareketlerinin “başka imkanlar ile kaydedildiğini” ve RMMO ile Rum polisine bilgi verildiğini, Rum yönetiminin bütün faaliyetleri hakkında bütün düzeylerde bilgilendirme yapıldığını yazdı.

Sıcak temas ya da tahrik çağrıştıracak herhangi bir şey olmadığını belirten gazete diplomatik düzeyde bunun küçümsenecek ya da paniğe sebebiyet vermeyecek bir olay addedildiğini ve Lübnan’dan sığınmacı akışını önleme operasyonunu da etkilemediğini kaydetti.

Habere göre üst düzey bir Rum yetkili, Türk savaş gemisinin görülmesiyle ‘Speçe’ fırkateyninin yardıma çağrıldığı bilgisini doğruladı ancak detay vermedi.

Aynı yetkili Lübnan açıklarında görevlendirilen Rum deniz unsurlarının çarşamba günü Güney’e geri dönmesiyle bu vukuatın herhangi bir bağlantısı olmadığını savundu. Rum deniz unsurlarının, denizin fırtınalı olması ve bu şartlarda sığınmacı teknelerinin Lübnan’dan denize açılıp Güney Kıbrıs’a kadar ulaşmasının neredeyse imkansız görülmesi sebebiyle geri döndüğünü iddia etti.

Rum deniz unsurlarının önleme faaliyeti çerçevesinde 400 sığınmacı taşıyan 5 teknenin engellenerek Lübnan’a geri döndürüldüğünü de söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu