Alper Eliçin

Türk-Alman İlişkilerinde Al-Ver…

Bu sıralar Türk ve Alman basınında, Türkiye’den Almanya’ya son yıllarda hızla artan yasadışı mülteci akımının durdurulması ve kaçak olarak Almanya’ya gelen Türklerin geri gönderilmesi konusunda haberler çıkıyor. Alman basınında, her hafta 500 civarında Türk vatandaşının Türkiye’ye iade edileceği yazılıyor. Haberlere göre, konu Alman şansölyesi Scholz ile cumhurbaşkanımız arasında New York’ta yapılan toplantıda gündeme gelmiş. İddiaya göre tek pürüz, Almanlar bu iadeleri charter uçuşlarla toplu halde yapmak isterken Türk tarafının olayın Türk kamuoyunda fazla dikkat çekmemesi için bu geri göndermelerin tarifeli uçuşlarla, küçük gruplar halinde yapılmasını istemesiymiş. Alman basını bu anlaşma karşılığı Almanya’nın kazancının açık olduğunu ancak Türkiye’nin ne aldığının da belirsizliğini koruduğunu vurguluyor.

Ben kendilerini bu konuda biraz bilgilendireyim bari… Bildiğiniz gibi Türkiye artık pratikte olmayan hava kuvvetlerini yeniden kurmak için ABD ile F16V alımı ve eski uçaklarının yenilenmesini görüşüyor. Ancak tam bir sonuca varılsa bile Türkiye’nin ısmarladığı F16V’lerin üretim hattına girmesi epey bir zaman alacak, zira şu anda başka ülkelerin talep ettiği 150 adet uçak F16V üretim hattını tıkamış durumda. Herhalde bizim uçakların üretimine sıra en erken 2026 sonunda gelir. Elimizdeki eski F16’ların modernize edilmesi Ankara’da TAI tesislerinde yapılabilir, ama bu konuda da şimdilik bir ses yok. Anlaşılan biz iç politik nedenlerle İsrail’e yüklendikçe ses çıkacağı da yok. Dış politikayı iç politik amaçlara göre yönetince ve Dışişleri Bakanlığı’nın engin diplomatik deneyimi yerine liyakatsiz kişilerin sözde kurnazlıkları devreye girince bunlar normal tabii. ABD’de Yahudi lobisi oldukça kuvvetli. Yanına Rum ve Ermeni lobileri de gelince bizim açımızdan işler iyice tıkanıyor.

Bu nedenle, Türkiye bir süredir İtalyan-İspanyol-Birleşik Krallık-Almanya yapımı Eurofighter’ların en gelişmiş modelinden 40 adet almak istiyor. Bu uçakların 20 adedini derhal, 20 adedini de bir iki yıl içerisinde alması mümkün. Ancak bu uçakların NATO ülkesi Türkiye’ye satışını Almanya uzunca bir süredir bloke ediyor. Tıpkı Altay tankında kullanılacak motorların verilmesini engellediği gibi. Öte yandan Suudi Arabistan’a satışında ise bir beis görmüyor.

Şimdi Milli Savunma Bakanımızdan duyduğumuz kadarıyla Almanya bu uçakların satışına yaptığı engellemeyi kaldırmak üzereymiş. İnşallah bu haber doğrudur.  Halen kullanılmakta olan Eurofighter’ların en gelişmiş modeli Tranch IV olarak adlandırılıyor. Yakında Tranch V de uçmaya başlayacak. Umarım anlaşma olursa en azından Tranch IV teslimatı ile başlanır ve zamanla Tranch V’e geçilir. Zira Tranch III’ler artık çağ dışı kabul ediliyor..

Almanya’daki bu politika değişikliğini ben kafamda Almanya’daki yasadışı Türk göçmenlerin geri dönüşüyle ilişkilendiriyorum. Böylece de Alman medyasında yanıtı aranan Türkiye bu uygulamadan ne kazandı sorusuna da sanki bir yanıt bulmuş oluyorum.

Benimki tabii sadece bir spekülasyon. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman içerisinde hep birlikte göreceğiz.

Bir son not: Bugün 6 Ekim İstanbul’un kurtuluşunun yıl dönümü. Türkiye ve Atatürk düşmanlarının unutturmaya çalıştığı bu yıl dönümü İstanbul’da yaşayanlar başta olmak üzere tüm Türk dünyasına kutlu olsun.

 

6 Ekim 2024

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu