Derviş Doğan

Başarıyı ve istikrarı halk da görüyor mu?

“Başarı, ya da başarmak hedeflerimize ulaşmak için gösterdiğimiz çabanın olumlu yönünü ve veya sonuçlarını gösterse de bu sonuçlar, akademik, mesleki, kişisel veya toplumsal alanlarda olabilir. Başarı, kişinin kendi standartlarına veya toplumun genel kabul gören ölçütlerine göre değerlendirilebilir” Dolayısıyla “başarı” göreceli bir kavramdır. Kime göre neye göre başarı diye tartışmaya açık bir konudur. Nitekim Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kendi ifadeleriyle başarılı olduğunu söylemesi kişisel bir düşüncedir.

Dolayısıyla toplumun genel kabul gören ölçütlerine göre yaygın bir düşünce değildir bu.. Sayın Cumhurbaşkanı başarılıyım şöyle başardım,böyle başardım derken bunun referanslarını da sıralaması gerekirdi. Kaldı ki ülkenin içler acısı haline bakınca insan ister istemez Sayın Cumhurbaşkanı ve başbakan ile aynı ülkede mi yaşıyoruz? Diye sorgulama ihtiyacı duyuyor. Gelelim Başbakan Ünal Üstel’in istikrar sağlama düşüncesine!

İstikrar; kelime anlamı “ kararlılık ve sebat içinde olmanın yanı sıra harekette  süreklilik, belli bir düzeni takip veya dengeli bir seviye grafiği söz konusu olan her yerde istikrardan bahsedilebilir. İstikrar, yaratılış tabiatına en uygun davranış biçimidir” Dolayısıyla “ istikrar sağlama” konusu da göreceli bir kavramdır. Elbette başbakan olarak Ünal Bey’in de kendine göre istikrar sağlama durumları yok değil.. Partisi ve partilisi içinde kurduğu saadet zinciri bunun en açık örneği olabilir. Bu kendisinin ve partililerinin meselesi,dolayısıyla mevzu onların özelinde, konuya toplumsal bakarsak yaygın görüşün bu olmadığını görebiliriz.Ve fakat ondan da öncelikli ve toplumsal olan konular var. Mesela?

Kamu yapısı içinde ciddi artış gösteren ve ayyuka çıkan ülkeyi yönetenlere ait yolsuzluk,rüşvet iddiaları  içinde oluşan dosyaların polis ve veya başsavcılık soruşturması kapsamında olduğu yandaş kayırmacılığı partizanlık ve liyakattan yoksun oluşan kadrolaşma ile işlevsiz bırakılan ve zarar edilen kurumlar,hayatın her alanına yansıyan korkunç pahalılık,dar gelirli insanların verdiği geçim mücadelesi ve bütün bunlar yetmezmiş gibi yıllardır  iyi idare edilmeyen gerekli yatırımlar yapılmayan KIB-TEK kurumunun durumu ve bu gidişattan mağdur olan halk. Dışarıdan gelen  nüfusun giderek orantısız bir şekilde artmasıyla birlikte oluşan talebi karşılayamayan mevcut santraller neticesinde 40/45  dereceye kadar yükselen boğucu sıcaklıklarda elektriklerin rutine bağlanarak ihtiyaçlara cevap veremediği için devre dışı kalmasıyla yaşanan mağduriyet hepimize maddi manevi büyük zararlar vermektedir.

Dolayısıyla “başarılıyım, istikrar sağladım” gibi ifadeler ortaya koyacağınız argümanlara dayalı referans göstermenizi gerektiren  oldukça iddialı ifadelerdir.

Başardım veya başarılıyım derken, neyi başardığınızı kamuoyunun önüne koymak durumundasınız. Aynı şekilde istikrar sağladım veya istikrar devam etmelidir derken referansınızı ortaya koymanız gerekiyor. Örnek şu şu konularda istikrarımız var gibi.

Velhasıl genel olarak yaygın bir biçimde halkın hissetmediği, görmediği, hiçbir şekilde hayatına dokunmadığı  bir başarı ya da istikrar başarı ve istikrar  olmadığı gibi hayali bir kavram olarak kalır.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button