Derviş Doğan

Demokrasi ve hukukun üstünlüğü

Demokrasilerin tıkır tıkır işlediği ve kusursuz çalıştığı ülkelerde, hukukun üstünlüğünün esas  alındığı ülkelerde elbette ki başkanlık sistemi tartışılabilir. Ve fakat bizim gibi demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün işlevsel olmadığı ülkelerde başkanlık sistemine geçişi düşünmek çok çok büyük riskler barındırır kendi içinde ve haliyle de bu sağlıklı sonuçlar vermez.

Dolayısıyla durum böyleyken bu sistemin sıkıntılarımıza alternatif çözümler üreteceğini  sanmak esasen mevcut açmazlarımızın  farkında dahi olmadığımızı gösterir. Nitekim bizim ülkemizde normal koşullar olmaması hasebiyle bugün bu sistemi akıllara getirmek dahi  absürt bir yaklaşımdır..

Takdir edersiniz ki biz bu anlam da  normal şartlarda yaşamıyoruz.Kaldı ki bugün bizi tüketen ve sorunlarımıza sorun ekleyen nedenler  parlamenter sistemin varlığı değildir.Bizim esas olarak bütünlüklü sorunumuz irademizin yansımadığı yönetim kadrolarının insiyatifi ile yönetilmektir.. Dolayısıyla toplum olmanın dinamikleri ortadan kaldırılırken parlamenter sistemin buna çare olmadığı bir noktada başkanlık sisteminin buna deva olacağını düşünmek abesle iştigaldir.

Demem o ki böylesi bir yapı içinde başkanlık sisteminin tartışma konusu yapılması gerçekçi bir yaklaşım değil. Ha demokrasi anlayışı değişir, demokrasi rayına oturtulur her bir yurttaş bunu hisseder, hukukun üstünlüğü toplumsal alanda tartışma konusu olmaz işte o zaman başkanlık sistemini konuşabilir tartışabiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu