Derviş Doğan

Vatandaşlık politikasının getirdikleri..

4 ay önce vatandaş yapılan bir kişi, 20 yaşında bir kadına cinsel saldırı gerçekleştirdiği gerekçesi ile Mahkemeye çıkarılıyor,  Özgür gazetenin haberini okurken ilk aklıma gelen şey 50 yılın dayattığı sığ düzenin önüne gelene keyfi bir şekilde vatandaşlık hakkı verildiği gerçeğidir.Bu  kişinin elde ettiği vatandaşlığı kullanarak  tutuklu yargılanmaktan kurtulmayı hesapladı.  Polis, kamera kayıtlarından suçun işlendiğinin apaçık ortada olduğunu aktarmasıyla birlikte söz konusu şahsın aleyhine getirilecek davanın duruşmalarından kaçmayacağına ilişkin teminat göstermek maksadı ile tanık dinletse  de Yargıç, buna ikna olmadı ve davası görüşünceye  değin, 20 günü aşmamak üzere cezaevine gönderdi.

Konunun vahim tarafı malum.

Dolayısıyla  İçişleri Bakanı’nın, bu kişinin vatandaş yapılma gerekçesini ve dayanaklarını kamuoyu ile  paylaşması gerekiyor. Söz konusu bu şahsın vatandaş yapılma yönteminin böylesi bir olayın vuku bulmasından sonra ehemmiyeti oldukça önemlidir.Nitekim istisnai vatandaşlık kriterlerini mi kullanarak bu kişinin vatandaş olması sağlandığı konusu hayli önemlidir.

Dolayısıyla burada görünen tek gerçek şudur ki; hükümetin  nüfus ve vatandaşlık politikalarına dair ortaya koyduğu performans, çok ciddi bir suçun işlenmesine olanak yarattı. Dolayısıyla İstisnai vatandaşlığın kimlere verileceği konusunda  yasada açık ve net bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen 20 yaşında bir kadına yönelik yapılan cinsel suçun faili olarak tutuklanan bu kişiye hangi sebebe dayanarak  vatandaşlık verildiğini ilgili bakanlığın açıklaması gerekiyor.Bu sadece bir örnek. Bunun gibi onlarca örnek var daha önümüzde. Dolayısıyla ülkeyi yönetenlerin bilerek veyahut bilmeyerek gelişigüzel bir anlayış içinde ülkede  kontrol etmediğiniz nüfus hareketleri nedeniyle bugün ne idüğü belirsiz kişilere verdikleri vatandaşlıklar, bu toplumun taşıyamayacağı bir nüfus yoğunluğuna sebebiyet verirken, aynı zamanda  tüm kamusal hizmetlerin icra edilmesini zorlaştırırken,  ülkedeki yaşam koşullarını da ağır aksak bir şekle sokuyor.Nitekim bu gidişatın devamında  insanların beden dokunulmazlığını dahil yaşamın birçok alanını ihlal eder noktaya varan suçların ardı arkası kesilmiyor.

Dolayısıyla ülkeyi yönetenlerin hiç zaman kaybetmeden  adına “İSTİSNAİ” dedikleri bu vatandaşlık yöntemini gerekli yasal düzenlemeyi yaparak sonlandırmaları  gerekiyor.. Bu kontrolsüz nüfusun bir boyutu. Daha da vahim olanlar var. Uluslararası suçlara karışan ve İnterpol tarafından kırmızı bültenle arananlar var bir de.. Velhasıl değerli dostlar saymakla bitmez buna dair olumsuzluklar,nitekim  ülkeyi yönetenlerin yarattığı bu düzeni elbirliği ile 50 yılda hazırladılar, yarattıkları bu düzenin altında eziliyoruz hep birlikte. Nitekim sürdürülemez bu yapının bugün ülkemizin çeşitli  suçlulara yataklık yapar hale gelmesinden dahi rahatsızlık duymuyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu