Annesi Lefkeli Umut Yılmaz, 30 yıl sonra, babasının seçim rövanşını aldı…
GAZİANTEP-Siyaset Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ı da içine alan coğrafyada çok zordur.
Neden zordur?
Çünkü siyaset, evrensel kriterlerde yapılmaz.
Bir siyasi partide siyaset yapma tercihiniz olur. Normal olan aynı siyasi partide, siyaset yapanların, kan bağı kadar güçlü, siyasi akrabalığı oluşması.
Elbette, aynı siyasi çatı altında siyaset yaparken, fikir ayrılıkları olabilir. Önemli olan, partiyi ve de ülkeyi daha iyiye, daha güzele götürme amaçlı fikir gelişimidir.
Şahsi çıkarların önde olduğu, statü endişesinin koltuğa yapıştırma etkisine neden olabildiği yerde sağlıklı fikir gelişimi de yoktur.
Bizim coğrafyada, parti ve ülke çıkarlarından önce şahsi çıkarlar geldiği için her türlü başarı şahsi, beklentilere etkisine göre okunur.
Parti çatısı altında elde edilecek başarı birilerinin işine gelmez, o birileri, başarıyı değil başarısızlığı tercih eder.
Bu anlayış, bir anlamda kendi kalesine gol atarak, rakibinin maçı kazanmasına katkı koymaktır.
Böyle insanlar aslında siyasi partilerin içine Truva atıyla sızmış gibidir.
Bu yazdıklarım, Perşembe öğle saatlerinde Gaziantep Şehit Kamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ı dinlerken aklımdan geçti.
Biz Kıbrıs’tan Türkiye’deki yerel seçimleri izlerken büyükşehir belediye sonuçlarına bakarız.
Halbuki arada Şehit Kamil Belediyesi gibi, nüfusu pek çok il merkezinden büyük ilçeler de var.
Bir ek bilgi… Şehit Kamil ismi nereden gelir? Önceki gün arkadaşlarla Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık ve Panorama müzesini gezerken, görevli de anlattı.
‘Simitçi kalfası olarak çalışan 14 yaşındaki Kamil, 21 Ocak 1920’de annesini 3 Fransız askerinin tacizinden korumak isterken süngülenerek şehit edildi. Bugün “Şehit Kamil” olarak bilinen Mehmet Kamil’in şehit edilmesi büyük infiale yol açarken, halkın birlik beraberliği perçinlendi.’
Umut Yılmaz, Şehit Kamil Belediyesi’nin Dürük Ormanı içindeki sosyal tesisinde, seminer nedeniyle Gaziantep’te bulunan KTSYD üyeleriyle yemekli bir buluşma gerçekleştirdi.
Yolda giderken, Annesi İlkay Yılmaz’ın Kıbrıs- Lefkeli olduğunu öğrendiğimde, şahsına ilgim arttı. AKP’nin çok güçlü olduğu Gaziantep’te 30 yıl aradan sonra CHP adayı olarak seçim zaferi kazandığını öğrenince, merakım çok yönlü hal aldı.
Umut Yılmaz 1981 doğumlu.
2004 yılında Doğu Akdeniz Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
Zorunlu askerliğini de KKTC’de kısa dönem olarak yaptı.
Rahmetli Babası Ahmet Yılmaz, Gaziantep’in köklü ailelerinden. Savrulmadan hep CHP’li olmuşlar.
Özgeçmişinden bir paragraf:
‘Siyasi kariyerinde de aktif olan Yılmaz, her seçimde çeşitli okullarda sandık güvenliği görevlerinde bulunmuş ve CHP il genelinde seçim hukuku komisyonlarında görev almıştır. Gaziantep Şehitkamil İlçe Başkanlığı gibi önemli görevleri de üstlenmiş ve 2018-2020 yılları arasında bu görevde bulunmuştur. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşmiş olan yerel seçimlerde Şehitkamil CHP Belediye Başkanı adayı olarak gösterilmiş ve kazanmıştır.’
Seçim sonuçlandıktan sonra, kazandığını yazmak çok kolay.
Seçimi kazandığı belli olduğu zaman bölgenin Nizip Radyo Televizyonu, haberi aynen şöyle vermişti.
‘ Umut Yılmaz, Şehitkamil’de babasının mirasını devraldı
CHP Gaziantep’in Şehitkamil İlçesinde Umut Yılmaz ile seçimi kazandı. 1989-1994 yılında CHP’nin Şehitkamil’in Belediye Başkanlığını yapan Ahmet Yılmaz’ın oğlu Umut Yılmaz Şehitkamil’de CHP ile 30 yıl sonra belediye başkanlığını kazandı. CHP Gaziantep’te bu sonuçla tarihi bir zafer elde etmiş oldu. ‘
Umut Yılmaz, yemekte çok sıcak, çok samimi bir konuşma yaptı.
O konuşmada rakip parti tavırlarından çok bana ilginç gelen CHP’nin o süreçte kendi içinde yaşadıkları ya da adayı Umut Yılmaz’a yaşattıkları.
CHP, 30 senedir seçim kazanmadığı Şahit Kamil İlçesinde, kazanma umuduyla aday belirlemeye gitmemiş.
Dahası, il ve ilçe başkanları istifa etmiş.
Umut Yılmaz, umutla yol çıkarken, etrafında neredeyse on kişi zor bulmuş. Bilbordlarda afişleri indirilince, sosyal medya üzerinden, tepkisini koyması dönüm noktası gibi olmuş.
‘Neredeyse eşim bile kazanacağıma inanmazken, kapı kapı gezdim. Kuşçuluk buralarda yaygın. Yaygın kanaatle dışlanan kuşçu sayısının 50 bin olduğunu öğrendim. Temas kurdum kazandım’ dedikten sonra şöyle devam etti:
‘Burası sanayi şehri… Holdinglerle görüşmek istedim. Görüşmediler. Fabrikatörler, karşıma alt düzen yetkilileri çıkardı. Benden önce belediye başkanı, nasıl olsa kazanacağım, düşüncesiyle bazı evrakların imzasına seçim sonrasına bırakmış. Pes etmedim ve kazandım. Zorluklar yok değil. Ancak örnek belediyecilikle yoluma devam edeceğim. Rahmetli babamın 30 yıl sonra kaybettiği belediye başkanlığını 30 yıl sona kazanmam, çok güzel bir duygu. Adeta 30 yıl sonra rövanşı aldım.’
Umut Yılmaz’ın annesi İlkay Kamil, üniversite mezuniyeti sonrası Ahmet Yılmaz’la evlenip, Gaziantep’e yerleşmiş. Dört dörtlük bir Kıbrıs sevdalısı ve Kıbrıs TV’deki programlarımın yakın takipçisi. Oğlu Umut Yılmaz’ın da katıldığı, ayaküstü kısa bir sohbetimiz oldu. Yaklaşık yarım asırlık süre, İlkay Yılmaz’ın orijinal Kıbrıslı Türk kimliğini hiç bozmamış.