Hasan Hastürer

TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı ve düşündürdükleri…

Dünyanın hiçbir terör örgütü, kendi öz potansiyeli ile var olup, varlığını, etkin bir devlete karşı uzun yıllar sürdürmesi mümkün değildir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, neredeyse hiçbir zaman rahat bırakılmamıştır.

Türkiye, etkin desteğe sahip terör örgütleri aracılığıyla kesintisiz hedef alınmıştır.

20 Ocak 1975’te Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta kurulan ASALA (Ermenistan’ın Kurtuluşu İçin Ermeni Gizli Ordusu-Secret Army for the Liberation of Armenia) terör örgütü, yarım asır önce Tükiye’yi hedef alan bir terör örgütüydü.

ASALA, saldırılarında Türkiye’nin 42 diplomatı ile 4 yabancı uyruklu kişi hayatını kaybederken, 15 Türk ve 66 yabancı uyruklu kişi de yaralandı. ASALA’nin Türkiye içindeki ilk eylemi de 7 Ağustos 1982’de Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gerçekleştirdiği bombalı saldırıydı.

***

27 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesi, Fis köyünde resmen kurulan PKK, Türkiye Cumhuriyeti’nin kesintisiz bu güne kadar hedef almıştır.

Terör örgütü PKK’nın, NATO’nun en önemli askeri güçlerinden biri olan Türkiye’ye karşı, bu kadar uzun süre saldırı düzenleyebilecek güce sahip olması, görünenin ötesinde destek merkezlerini işaret etmektedir.

***.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ) Ankara’daki Kahramankazan tesislerine, dün  düzenlenen terör saldırısında beş kişi öldü, 22 kişi yaralandı. 

Teröristlerin kimlik tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Türkiye İçişleri Bakanı Yerlikaya, Savunma Bakanı Yaşar Güler’in PKK’ya işaret eden açıklamasına atıfta bulunarak “Savunma Bakanımızın açıklamalarında işittik. Çünkü biz başından beri bu eylemin oluş stili, oradaki izlemiş olduğumuz görüntüler, büyük ihtimalle PKK’nın yaptığı ile ilgili. Değerlendirmemiz bu. Ama kimlik tespitlerinin ve diğer delillerin netleşmesiyle birlikte bunları tekrar sizlerle paylaşacağız” dedi.

***

Bu satırları yazarken, terör saldırısını gerçekleştirenlerin kimlikleri, eyleme yapan terör örgütüyle ilgili net bir açıklama henüz yapılmamıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör saldırısı sonrası açıklamanın şu bölüm ilk tepkinin özetiydi.

 “Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır.”

***

Savunma Sanayisi, gelişmediği için Türkiye uzun yıllar uzun yıllar dışa bağımlı oldu. Silah ambargoları Türkiye’ye karşı silah olarak kullanıldı.

Son yirmi yıldaki gelişmeler, savunma sanayisinde Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin göstergesidir.

Türk savunma ve havacılık sektörünün, ihracat gelirleri 2024 yılının ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 artarak 3,7 milyar dolara ulaştı. Bu veriler Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığının açıkladığı veriler.

***

Sözü fazla dolandırmaya gerek yok. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin Ankara’daki Kahramankazan tesislerine dün yapılan saldırı, Türkiye’nin savunma sanayisinde ulaştığı gücü hedef alan bir saldırıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu