Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, TC Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bugün, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve heyetini kabul ederek görüştü.

Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretleri dolayısıyla duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu yıl 50. yıl dönümünü kutlayacağımız 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın tüm adaya barışı getirdiğini belirterek, Türk Silahlı Kuvvetlerine bir kez daha teşekkür etti.

“50 yıl önce o harekât olmasaydı, ada Yunan adası olma noktasına gelmişti” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, 15 Temmuz Yunan cuntasının adadaki iş birlikçileri ile gerçekleştirdiği darbenin ikinci darbe olduğunu, ilk darbenin 21 Aralık 1963 Kanlı Noel ile olduğunu söyledi. Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken Kıbrıs Türk halkının eşit kurucu ortağı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Yeni siyasetimiz olan eşit egemenlik ve eşit uluslararası statü aslında 1960 Antlaşmaları içerisinde Kıbrıs Türkünün hakkı ve hukukunun tescil edilmesiyle ortaya çıkmıştır” dedi. Tek taraflı müdahale hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 1974’te yaptığı üçlü harekatın önemine ve harekatın başarısına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, tüm şehitleri rahmetle andı ve gazilere minnet duygularını iletti.

“Kıbrıs Adası’nda barış, huzur ve güvenlik devam ediyorsa bu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin buradaki varlığına bağlıdır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’nin tanınma yolunda atılan adımları desteklediğini, ileride bir antlaşma olacak kuzeydeki Türk devletinin bu antlaşmanın bir parçası olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması ve Türk askerinin adadan çekilmesini hedefleyen bir antlaşmaya Kıbrıs Türk halkının asla kabul etmeyeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, iki devletli siyasetten geri adım atılmayacağını, bunu tüm dünya ile paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de, heyeti ile birlikte Cumhurbaşkanı Tatar’ı ziyaret etmekten dolayı duyduğu memnuniyeti paylaşarak, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu