Hasan Hastürer

Zeki Çeler ve TDP…

Zeki Çeler, Toplumcu Demokrasi Partisi’nde  (TDP) gerçek anlamda ortak iradeyle 24 Şubat 2024’te Genel Başkan seçildi, Genel Başkan oldu.

   Dün KIBRIS TV’de konuğumdu.

   Çok samimi, çok verimli bir sohbet yaptık.

   En çok, KAYGISIZLIĞINI SEVDİM.

   Sorularıma yanıt verirken, kimseden çekinmedi. Sosyal Demokrat bir partinin Genel Başkanı olduğunu biliyordu. Sorulara da sosyal demokrat ilkelere özen göstererek yanıt verdiğini ortaya koydu.

***

TDP’lilere sorsanız köklerinin 1976’da kurulan Toplumcu Kurtuluş Partisi’ne (TKP) uzandığını söylerler.

   CTP, 1970 yılında kurulup, bugün yaşayan en eski muhalefet partisi olsa da, TKP, 1981’deki ilk genel seçimlerde muhalefet partisi olarak 40 kişilik KTFD Meclisinde 13 sandalye elde etmişti.

   O seçimlerde UBP 18, CTP 6, Demokratik Halk Partisi 2 ve Türk Birliği Partisi 1 milletvekilliği elde etmişti.

Sonrasında pek çok etkenin birleşimiyle TKP ya da sosyal demokratların önde gelen siyasi partisi, hep geriledi. Hatta bölünmeler de oldu.

   Zeki Çeler, gülerek, “Artık güvercin bir tane” diyerek TDP’nin sosyal demokratların tek adresi olduğunu işaret etti.

***

TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, kendinden emin ve çok rahat.

TDP’nin genel başkanlığıyla bir geçiş dönemi yaşandığı görüşünde değil. Mine Atlı ve Cemal Özyiğit dahil, partideki tüm kadroların, iddialı bir parti yaratma konusunda tam bir uyum olduğunu söylüyor.

Zeki Çeler, kendi ilkeleriyle, politikalarıyla yola devam ederken, dıştan marjinal söylem, yaklaşım ve eleştirilere takılmayacaklarını açık olarak ifade etti:

   “Siyaset Bilimi okudum. Ortada sorun varsa, iletişim kurarak çözmeliyiz. Parti Kadrolarımızda Evrim Hınçal’ın Türkiye’ye girişinin engellenmesi, bizim için çözüm bulunması gereken bir konudur. Diplomatik girişimlerimizi başlattık. Türkiye’den yetkililerle görüşme çabalarımız vardır.” dedikten sonra ekledi: “Türkiye ile iyi ilişki içinde olmalıyız. Bunu karşılıklı saygı çerçevesinde yapmalıyız mutlak. Çalışma Bakanlığı yaptığım dönemde, seviyeli ve verimli iletişimin örneklerini gösterebildiğime inanıyorum.”

***

Zeki Çeler’i cesaretlendiren ya da TDP adına umutlandıran son yerel seçimde Girne’de Bağımsız Belediye Başkan adayı olarak aldığı yüzde 32 oranındaki oy. Çeler, “O seçim, benim için geleceğe dönük ciddi bir durum tespiti fırsatıydı. Bir tarafta UBP ve hükümet ortaklarının desteklediği Nidai Güngördü, öte tarafta ana muhalefet CTP’nin adayı Murat Şenkul. İlk bakışta oyları bu iki adayın paylaşacağı düşünülürken TDP’li arkadaşların onayıyla bağımsız aday olarak yüzde 32 oy aldım. Girne’deki sonuç siyasete devamım ve TDP’de Genel Başkanlık görevini kabul etme nedenimdir.” dedi.

***

   Ülke sorunlarını biliyorlar. Çıkış yolları konusunda da iddialı oldukları belli. TDP’nin bundan sonraki hedefini sorduğumda, “Zeki Çeler, büyük hedefleri ortaya koyacak. Gün gelecek TDP’nin lider Başbakanı olacak” dedi.

Zeki Çeler’in iddialı söylemlerinin içi boş değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu