Kıbrıs

Özdenefe, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’nın eş zamanlı ülke dışında olmasını eleştirdi

Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Fazilet Özdenefe Resmi Gazetede yer alan bildirimle Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a ‘vekillik’ edeceğinin bilgisine getirildiğini belirterek bu konuda yazılı açıklama yaptı.

Özdenefe açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“ Resmi Gazete’de yayımlanan bildirim ile 2 Mayıs saat 15:55’ten 3 Mayıs saat 14:30’a kadar Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a ‘vekillik’ edeceğim bilgime gelmiştir. Bu kararın Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin 1-3 Mayıs tarihleri arasında yurtdışında bulunacak olmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Nitekim aynı bildirimde 3 Mayıs 14:30’dan itibaren Sayın Töre’nin Cumhurbaşkanı’na vekillik edeceği ifade edilmiştir.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı eş zamanlı olarak ülkeden ayrılmış ve devletin en üst makamın boş kalması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Cumhurbaşkanı konuyla ilgili olarak Başsavcılık’tan görüş almış ve 2 Haziran 2023 tarihli Başsavcılık görüşü, 8 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı resmi web sitesinden ‘Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı’ndan başka bir kişiye vekalet edemez’ başlığı ile kamuoyunun bilgisine getirilmişti.

Cumhurbaşkanlığı resmi web sitesinde halen bulunmakta olan Başsavcılık görüşüne göre:
‘… Anayasamız Cumhurbaşkanına vekillik etme görevini Meclis Başkanına vermiştir. Anayasa Cumhurbaşkanının Meclis Başkanı haricinde bir kişiye vekalet vermesini düzenlememiştir. Keza, Anayasada vekâlet verilen Meclis Başkanı’nın da başka bir kişiye bu vekaleti devretmesine imkan veren bir düzenleme bulunmamaktadır.’

Fazilet Özdenefe, yazılı açıklamasında Cumhurbaşkanı’na vekillik etmesi ile ilgili Resmi Gazete’de yapılmış olan bildirimin Başsavcılık görüşünün hilafına olduğuna dikkati çekerek, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının programlarının düzenlenmesinde Anayasaya aykırı durumlar gelişmemesi için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Özdenefe, yakın zamanda alınmış olan Başsavcılık görüşüne rağmen Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının eş zamanlı olarak ülke dışında bulunmasının hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmadığını da ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu