Kıbrıs

Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılan Kıbrıslı Türkler

 

9 Haziran’da düzenlenecek olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, farklı partilerden 3 Kıbrıslı Türk katılıyor.

Hulusi Kilim VOLT’un , Oz Karahan Yeşiller Parisi’nin, , Niyazi Kızılyürek  ise Akel’in Avrupa Parlamentosu milletvekili adayları arasında yer alan Kıbrıslı Türk adaylar.

Adayların öz geçmişleri :

Niyazi Kızılyürek :

NİYAZİ KIZILYÜREK 1959 yılında Kıbrıs’ın Bodamya köyünde doğdu. Lise eğitimini Kıbrıs’ta tamamlayıp, Almanya’da Bremen Üniversitesi’nde yükseköğretim gördü. Aynı üniversitede Kıbrıs sorunu üzerine doktora tezi hazırladı. 1995 yılında Kıbrıs Üniversitesi’nde (Güney Kıbrıs) çalışmaya başladı. Türkoloji Bölümü başkanlığı ve Beşerî Bilimler Fakültesi dekanlığı yapan Prof. Dr. Kızılyürek, 2019 yılında Avrupa Parlamentosuna seçilen ilk Kıbrıslı Türk oldu. Çeşitli dillerde yayımladığı kitaplar ve makalelerin yanı sıra, Panikos Hrisantos ile birlikte “Duvarımız” adlı Kıbrıs belgeselini hazırladı ve 1997 yılında Abdi İpekçi Ödülü’ne layık görüldü.

Yunanca, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilen Niyazi Kızılyürek’in bazı kitapları şunlardır: Kıbrıs Sorununda İç ve Dış Etkenler (1983), Paşalar Papazlar (1988), İ Oliki Kipros (1990), Ulus Ötesi Kıbrıs (Türkçe ve Yunanca iki dilli bir çalışma, 1993), Kipros to Adioksodo ton Ethinikismon (1999), Kemalismos (2006). 2016 yılında Bilgi Üniversitesi Yayınlarında Bir Hınç ve Şiddet Tarihi başlıklı kapsamlı çalışması yayımlandı.

2019 yılnda AKEL tarafından Avrupa Parlamentosuna aday gösterilen Kızılyürek seçimi kazanarak parlamentoya giren ilk Kıbrıslı Türk oldu.

Oz Karahan:

1990 yılında İstanbul’da doğdu. 15 yaşına kadar hayatını Türkiye’de sürdürdükten sonra Kıbrıs’a gelip Namık Kemal Lisesi’nden mezun oldu.Üniversite eğitimini Anglo-Amerikan Üniversitesi’nde bitirdikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç ve Almanya’da siyasi faaliyetlerde bulunmuştur.İlk gençlik yıllarında Turancılık hareketini benimsyen Oz Karahan daha sonrasında Kuzey Kıbrıs’taki linobambaki hareketinin içinde bulunuş ve Türkiye’nin adadaki varlığını eleştiren bir siyasi görüşü benimsemiştir. Oz Karahan köşe yazarlığı da yapmaktadır.

 

Hulusi Kilim :

Gazimağusa’da doğup büyüdü. Birleşik Krallık’taki Bath Üniversitesi’nde İşletme eğitimi aldı ve ardından Warwick Üniversitesi’nde Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi alanında yüksek lisans derecesini tamamladı.

Profesyonel olarak Hulusi, tüketim malları sektöründe pazarlama ve iletişim uzmanı ve iş stratejistidir.

Ada halkının uzlaşma çabalarında aktif olarak yer aldı.  Çatışma çözümü konusunda eğitim aldı ve ABD’deki  kitlesel liderlik programlarına katıldı. Hulusi, siyasi olmayan bir Avrupa gençlik ağı olan Avrupa Öğrencileri Forumu’nun (AEGEE) Gazimağusa Anteni’nin iki dönem başkan yardımcılığını yaptı.

 

Gazimağusa Girişimi’nin aktif bir üyesi ve 2018 yılında Avrupa Parlamentosu’ndan Avrupa Vatandaşları Ödülü’nü alan İki Toplumlu Gazimağusa İnsiyatifi’nin kurucu üyesidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu