Hasan Hastürer

UBP’yi yazarken (4)… Ünal Üstel, neden öndedir?

 21 Eylül’deki UBP Kurultayı için geri sayım devam ediyor.

   İlçe kongreleri, kurultay sürecinin en önemli dönemeciydi. Oradaki sonuçlar, 21 Eylül’deki kurultay için çok ciddi ipucu verdi.

   Bu ipucu Ünal Üstel’in rakipleri karşısında, ciddi farkla önde olduğu mesajını net olarak veriyordu.

Son anda bir değişiklik olmazsa UBP Kurultayında, oy kullanacak üyeler genel başkanlık oy pusulasında Ünal Üstel, Hasan Taçoy ve Ahmet Karavelioğlu’nun isimlerini bulacak. Oy tercihlerini de bu üç isimden birine kullanacaklar.

***

Ahmet Karavelioğlu’nu, finans dünyasından tanıdık. Nerede görev yaptıysa başarılı olduğu konusunda da, kimsenin kuşkusu yok. Bir süre önce, gazetede ziyaretime geldi ve konuştuk.

   Doğruya doğru genel başkan adaylığını duyduğum zaman, “Ciddi mi?” diye kendi kendime sordum. UBP’li olduğundan bile haberim yoktu. Siyasi cesaret gösterip aday olmasını olumlu karşıladığımı da kendisine söyledim.

   Geleneksel siyasi yaklaşımlarla davranmadı. Sesini, başarılarını ve neden genel başkan olmak istediğini, bilimsel bir kalıpta, çok net anlattı.

   Ancak siyaset, biraz uzun soluklu bir yolculuk, rakiplerini geride bırakabilmesi için UBP’li seçmenin, bu güne kadar hiç tanımadığımız bir yanıyla hareket etmesi gerekir.

***

Hasan Taçoy, 13 yaşından beri UBP’li.

Zafer Sinemasındaki, UBP Kuruluş kurultayına, en küçük UBP’li olarak katıldığını, dün benim de izlediğim basın toplantısında anlattı.

Küçük bir ayrılık dışında hep UBP’de oldu.

   Taçoy, adaylığını açıkladıktan sonra istikrarlı bir duruş izledi. Başka isimlerde adaylık mesajı verdi. Onların adaylığına hep kuşkuyla baktım ve sonuçta yanılmadım. Hasan Taçoy’un adaylığının sonuna kadar devam edeceğine inandım. Bu saatten sonra vazgeçerse, sadece adaylıktan değil, aktif siyasetten de ayrılması gerekir.

   Hasan Taçoy, UBP kadrolarının en yaşlı isimlerinden değil ama UBP geçmişi en eski olandır herhalde. Ancak bilmesi gerekir ki, UBP tabanı, kurultayda oy verecek üyeler, iktidarı aktif olarak elinde tutanlara daha yakındır. Hele bakanların ve örgüt başkanlarının çoğunluğu da o taraftaysa öteki adayların, kazanmaya yetecek şansı neredeyse yok.

   Dünkü basın toplantısında hükümet programı gibi kapsamlı bir manisfesto açıkladı. Taçoy, Altı ilçede, UBP’lilere dönük kitle toplantıları düzenlese, kaç kişi gelip dinleyecek ve de kaç kişi etkilenerek oy istikametini belirleyecek?

Hasan Taçoy’un yanında açıkça yer alan dört milletvekili var. Ali Pilli, İzlem Gürçağ Altuğra, Hasan Küçük, Yasemin Öztürk.

Ali Pilli, dünkü toplantıdan ayrılırken yaptığımız sohbette, “UBP Milletvekilleri başkan adaylarının bu tür toplantılarına eksiksiz katılsa” dedi. Neden bunu söyleme gereksinimi duyduğunu pozitif olarak düşündüm daha sonra.

***

Gelelim Ünal Üstel’e.

   Daha önceki kurultaylardaki başkanlık yarışında kaç oy alıp, kaçıncı sırada yer aldığını gerçekten unutun. Faiz Sucuoğlu’nun gideceği belli olunca UBP’lilerin Ünal Abisi, göreve hazır ol mesajı aldı. Sucuoğlu, başbakanlıktan ayrılma kararını Cumhurbaşkanıyla paylaştıktan, beş dakika sonra Üstel, yanlarına geldi ve görevi devraldı.

   Etkin destek yanında, parti içindeki olası tepkileri de Ünal Abi olarak çok kolay geride bıraktı.

 Ünal Üstel, Başbakan ve devamında UBP Genel Başkanı olduktan sonra bir günü, bir gecesini boş geçirmeden, şehir şehir, köy köy, mahalle mahalle gezdi. Ancak gittiği her yerde, UBP örgütleriyle buluşmadan öte sarmaş dolaş oldu.

   Uzun yıllardır, UBP’de parti için yarışlarda kimse Ünal Üstel kadar en küçük UBP örgütüne kadar ulaşmayı denemedi ya da başaramadı. Önce Güzelyurt, sonra Mağusa’da, Mesarya köylerinde, “Yıllar sonra hatırlandık, adam yerine konduk” denildi Ünal Üstel’in ziyaretleri için.

   Ünal Üstel’in söylediklerine güven duyulduğunu gözledim.

   Ankara’yla ilişkileri de çok iyi götürünce, etrafındaki UBP’lilerin sayısı arttı. Faiz Sucuoğlu’nun Yüzde 60.6 oy oranının üzerinde oy alması sürpriz olmaz.

***

Ünal Üstel, ele geçirdiği fırsatı katlayarak ileri taşımayı bildi.

Hasan Taçoy, Ünal Üstel’in yerinde olsaydı şansı çok daha farklı olabilirdi.

Tansiyon biraz daha düşerse 21 Eylül’deki UBP Kurultayı, sorunsuz tamamlanır.

… Yazdıklarımı, çok yönlü UBP gerçeklerini dikkate alarak yazdım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu