Dünya

Fransa’da süpermarketlere siber saldırı: Tonlarca gıda imha edildi

Fransa’da süpermarketlere düzenlenen siber saldırı yüzlerce mağazayı etkiledi, tonlarca gıda imha edilmek zorunda kaldı. Olay, Avrupa’da kritik altyapıların güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.

Fransa‘nın önde gelen süpermarket zincirlerine yönelik siber saldırı, yüzlerce mağazada soğutma sistemlerinin devre dışı kalmasına yol açtı. Bozulan taze ve dondurulmuş ürünler çöpe atılırken olay gıda güvenliği konusunda endişeleri artırdı.

Fransa’nın önde gelen perakende zincirleri E. Leclerc, Intermarché ve Cooperative U, mağazalarındaki soğutma sistemlerini hedef alan bir siber saldırıya uğradıklarını duyurdu. Cooperative U’nun CEO’su Dominique Schelcher, AFP ajansına yaptığı açıklamada saldırıyı “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği’nin Tarım ve Gıda Komiseri Christophe Hansen, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, “Gıda güvenliği her düzeyde daha fazla dikkat gerektiriyor” dedi. Hansen, gıda tedarik sistemlerinin bu şekilde hedef alınmasının artık bir “gerçeklik” haline geldiğini vurguladı.

Saldırının Intermarché ve ona bağlı Netto markasına ait en az 300 mağazayı, 100’den fazla Cooperative U şubesini ve çok sayıda E. Leclerc mağazasını etkilediği bildirildi.

Intermarché süpermarketi önünde alışveriş arabaları ile müşteriler görülüyor.
Saldırıdan Intermarché ve ona bağlı Netto markasına ait mağazalar da etkilendi.

Soğutucular uzaktan çözdürüldü

Paris Savcılığı saldırıyı doğrularken, olayın bazı noktalarda yangınlara da yol açmış olabileceğini açıkladı.

BFM TV’nin haberine göre bilgisayar korsanları, çok sayıda mağazadaki soğutma sistemlerini uzaktan kontrol ederek zorunlu çözülme (defrost) işlemini devreye soktu.

Çok sayıda soğutucu sistemin sıcaklığının 50 santigrat dereceye kadar yükseltildiği, bunun yangınlara yol açtığı belirtiliyor.

Intermarché, etkilenen mağazalarda bulunan tüm taze ve dondurulmuş ürünlerin imha edilmek zorunda kalacağını açıkladı.

Siber saldırıdan başka süpermarket zincirlerinin de etkilendiğine dair haberler geliyor. Carrefour, 80 mağazasının saldırıdan etkilendiğini bildirdi.

E. Leclerc ise saldırının, kullandığı bir soğutma ekipmanı tedarikçisini hedef aldığını ve bunun bazı mağazalardaki soğutma sistemlerinin çalışmasını etkilediğini bildirdi.

Carrefour mağazasında şirket logosu önünde yürüyen merdivenler ve müşteriler görülüyor.
Carrefour da siber saldırıdan 80 marketinin etkilendiğini bildirdi.

“Danimarkalı tedarikçi hedef alındı”

AFP ajansına konuşan konuya yakın kaynaklar, saldırının Danimarkalı üretici Danfoss’un soğutma kontrol sistemlerini hedef aldığını belirtti.

Danfoss yaptığı açıklamada, etkilenen cihazların büyük bölümünün artık yazılım ve güvenlik güncellemeleri almayan eski nesil ürünlerden oluştuğunu söyledi.

Şirket, özellikle AK-SM800 ve AK-SC355 model kontrol sistemlerinin etkilendiğini, AK‑SM800’ün bazı sürümlerinde güncelliğini yitirmiş yazılım kullanıldığını kaydetti. Danfoss, süpermarketlere bu sistemleri yenilemeleri yönünde uzun süredir tavsiyede bulunduğunu da belirtti, ancak kaç sistemin saldırıdan etkilendiğine dair bilgi vermedi.

Fransa alarmda

Fransa Başbakanı Sebastien Lecornu’ya yakın bir kaynak, ülkenin siber güvenlik ajansının Danimarkalı şirket tarafından sağlanan yazılımdaki güvenlik açığını önceden tespit ettiğini ve üreticiyle temasa geçtiğini söyledi.

Aynı kaynak, diğer Avrupa ülkelerinin de etkilenmiş olabileceğini belirterek, Avrupa’daki ilgili kurumlarla koordinasyon sağlandığını ve risk altındaki diğer Fransız şirketlerinin uyarıldığını ifade etti.

Cooperative U şirketinin CEO’su Schelcher, saldırının pazar gecesinden itibaren soğutma sistemlerini etkilediğini belirterek, “Fransız halkının gıda tedariki için hayati öneme sahip ekipmanların hedef alınması son derece ciddi ve kabul edilemezdir” dedi.

Şirket ekiplerinin sistemleri yeniden çalışır hale getirmek için yoğun şekilde çalıştığını kaydeden Schelcher, olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Savcılık soruşturma başlattı

Paris Savcılığı, “Fransa genelinde büyük gıda perakendecilerinin soğutma sistemlerini hedef alan geniş çaplı siber saldırıya ilişkin” soruşturma açıldığını duyurdu.

Savcılık, soruşturmanın mağdurların belirlenmesine, meydana gelen gıda kayıplarının tespit edilmesine ve yangınlarla olası bağlantıların ortaya çıkarılmasına yardımcı olacağını açıkladı.

Hollandalı perakende devi de siber güvenlik sorunu yaşadı

Fransa’daki saldırılarla aynı dönemde, Hollanda’nın en büyük süpermarket zinciri Albert Heijn’in sahibi Ahold Delhaize perakende grubu da, ağ sistemlerinde bir “güvenlik olayı” ile mücadele ettiğini açıkladı.

Şirket, sistemlerini korumak amacıyla bazı dijital altyapı bileşenlerini önleyici tedbir olarak devre dışı bıraktığını duyurdu.

Perakendecinin mobil uygulamasında müşterilere gönderilen bilgilendirmede, yaşanan “siber güvenlik olayı” nedeniyle çevrim içi market siparişlerinin teslim edilemediği belirtildi.

Şu aşamada Fransa’daki süpermarketleri hedef alan siber saldırıyla Ahold Delhaize’nin yaşadığı sorunlar arasında doğrudan bir bağlantı olup olmadığı ise bilinmiyor.

“Hibrit saldırı” endişesi büyüyor

Olay, Avrupa’da siber saldırıların kritik altyapılara verebileceği zarar konusunda artan endişelerin gölgesinde yaşandı.

Ukrayna’ya verdiği destekle bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen ay Rusya kaynaklı olası “hibrit saldırılara” karşı ülkenin kritik altyapısını korumaya yönelik ek önlemler alınması talimatını vermişti.

Siber güvenlik şirketi Almond’dan Antoine Hautin, geçmişte internetten izole şekilde çalışan endüstriyel ekipmanların artık sensörler ve uzaktan izleme sistemleri aracılığıyla çevrimiçi hale geldiğine dikkat çekti.

Hautin, saldırının muhtemelen yüzlerce cihazı aynı anda etkileyebilmiş olmasının “yüksek düzeyde teknik uzmanlığa ve planlamaya işaret ettiğini” söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu