Şara ikinci resmi ziyaretini yarın Türkiye’ye yapacak
Suriye’de geçiş dönemi cumhurbaşkanı ilan edilen Ahmed Şara ikinci resmi ziyaretini Türkiye’ye yapacak. Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek olan Şara’nın vereceği mesajlar yakından takip ediliyor.
Suriye’de Aralık ayında Beşar Esad rejimini devirerek yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir Şam’ın lideri Ahmed Şara geçiş dönemi cumhurbaşkanı ilan edilmesinin ardından ikinci yurt dışı ziyaretini yarın Türkiye’ye yapacak.
Esad’ın devrilmesi ve geçiş yönetiminin kurulmasının ardından ilk resmi yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yapan Şara ikinci ziyaretini ise yakın temasta olduğu Ankara’ya düzenliyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Suriye Arap Cumhuriyeti Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın” ziyaretinin “Suriye’nin özgürlüğüne kavuşması sonrası yeniden tesis edilen Türkiye-Suriye ilişkilerinin güçlenmesi ve boyut kazanması” açısından önemli olduğunu kaydetti.
Şara’nın ziyareti neden önemli?
El Kaide çizgisindeki ve birçok uluslararası örgüt ve ülke tarafından hala terör örgütü olarak tanımlanan HTŞ’nin lideri Ahmed Şara’nın ziyareti uluslararası meşruiyet kazanmak açısından önem taşıyor.
Şara’nın Ankara temasları uluslararası yaptırımların kaldırılması için çaba harcayan yeni yönetimin vereceği mesajlar açısından önemli görülürken, Türkiye’nin güvenlik tehdidi olarak değerlendirdiği Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmeler ve Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü YPG’nin çatısını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin geleceği ile ilgili mesajlar bakımından da yakından takip edilecek.
Bu arada ziyarette bir gün önce Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu tarafından SDG’nin elinden alınan Münbiç kentinde bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda çoğunluğu tarım işçisi olan en az 15 kişi hayatını kaybetti. Olay, Esad rejiminin Aralık ayında devrilmesinden bu yana ülkede yaşanan en kanlı saldırı oldu.
Şara’nın 30 Ocak’ta yayımlanan açıklaması ile 2012 yılı anayasasının yürürlükten kaldırıldığı belirtilirken; Baas Partisi, Esad rejimine bağlı ordu, güvenlik birimleri ve parlamentonun feshedildiği, 8 Aralık tarihinin de Suriye’nin milli bayramı olarak ilan edildiği duyurulmuştu.
Geçiş döneminde kapsayıcı bir hükümet kurulacağını ve ülkedeki çeşitli kesimleri bir araya getirecek bir ulusal konferans oluşturulacağını da belirten Şara, sürecin sonunda seçimlere gidileceğini ancak bunun dört yılı bulabileceğini kaydetmişti.
Şara, Suriye’deki tüm silahlı grupların feshedileceğini ve yeni kurulacak devlet kurumlarına entegre edileceklerini söylerken SDG ile ilgili durum belirsizliğini koruyor.
SDG Komutanı Mazlum Abdi ise AP’ye verdiği demeçte ABD, İngiltere ve Fransa’nın SDG ile Şam yönetimi arasında arabuluculuk yaptığını söyleyerek, Suriye’de özerklik değil, ülkenin bütünlüğü içerisinde merkezi olmayan bir devlet yapısı talep ettiklerini kaydetti.
Dışişleri Bakanı Fidan ise en son Katar’da yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeyinde “PKK/YPG’nin, verdiği hapishane hizmetleri karşılığında Amerikalılar’ı ve diğer Batılı ülkeleri suistimal ettiğini, Türkiye’ye yönelik terör tehdidinde artış yaşandığını” belirterek Türkiye, Irak, Suriye ve Ürdün’ün bir araya gelerek IŞİD’le mücadele için yakın zamanda adım atacaklarını açıklamış ancak detay vermemişti.
Ankara ile Şam arasındaki ziyaret trafiği
Aralık ayında Esad’ın kısa bir süre içinde devrilmesinin ardından Şam rejimine karşı verilen mücadelede büyük destek verdiği bilinen Ankara ile yeni yönetim arasında sıkı bir ilişki kurulmuş ve yoğun bir ziyaret trafiği başlamıştı.
Şam’ı Türkiye’den ilk ziyaret eden MİT Başkanı İbrahim Kalın olmuştu. Kalın’ın 12 Aralık’ta yaptığı bu ziyaret sembollerle yüklü olması açısından önem taşıyordu. Şam’da Emevi Camisine giderek namaz kılan Kalın’ın bu adımı Türkiye’nin iç savaşa müdahalesi ve yeni dönemin inşası sürecindeki rolü için kritik olduğu değerlendirilmişti.
Emevi Cami’nde nama kılmak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl önceki vaadiydi.
Kalın’dan 10 gün kadar sonra ise Şam’ı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ziyaret etti. Şara tarafından samimi bir şekilde karşılanan Fidan, Şam’ı stratejik tepeden gören Kasyun Dağı’nda birlikte kahve içtikleri fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
Bu trafikte Şam’dan ziyaretçiler de Ankara’ya gelerek kurulan yeni ilişkiyi perçinledi.
Suriye’deki geçiş yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ilk Türkiye ziyaretini 15 Ocak’ta gerçekleştirdi.
Esad devrilmeden önce Heyet Tahrir eş-Şam’ın (HTŞ) İdlib’deki yönetiminin siyasi işler başkanlığını yürüten Şeybani, Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınmış ve üniversite eğitimini burada almıştı. Şeybani bakan olarak atandığı sırada İstanbul’daki Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde (İZÜ) yüksek öğrenimini sürdürüyordu.
İbrahim Kalın da 26 Ocak’ta da Şam’a ikinci ziyaretini düzenledi.
Esad’ın devrilmesinden sonra geçen yaklaşık 2 aylık sürede sık üst düzey ziyaretlerin yanı sıra Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu’nun açılması ve THY’nin Şam seferlerini başlatması gibi önemli sembolik adımlar da atıldı.