Hasan Hastürer

Anılarda yolculuk… Uluslararası mücadele uluslararası platformda olur

Hade bugün yine anılarda yolculuk yapıp, 7 Ekim 2005’te yayımlanan, “Uluslararası mücadele uluslararası platformda olur” başlıklı yazımı okuyalım.

***

   Eğer bir mücadele veriyorsanız öncelikle insan kaynaklarınızı iyi bileceksiniz.

   Uluslararası bir mücadele veriyorsanız insan kaynaklarınızı dünya genelinde derleyip toparlayacaksınız. Uluslararası platformda mücadele edecek elemanlarınızın o nitelikte ve o platforma uygun olması koşuldur.

Bir de yerel anlayışla dünya ölçekli bir mücadele veremezsiniz.

Bu işler artık profesyonelleşmiştir.

   Rum tarafının lobicilik çalışmaları için yıllık harcamasının 13 milyon sterlin olduğunu duyduğum zaman şaşmadım.

   Kıbrıs Rum tarafının Kuzey’de mülk edinen yabancılara karşı başlattığı hukuk savaşı beş binin üzerinde yabancıyı Kıbrıs sorununda Kıbrıs Türk tarafının yanında aktif bir duruşa getirdi.

***

Eupro Ltd., İngiltere’de kayıtlı bir şirket. Ancak bu şirketin kuruluş nedeni ticaret değil. Eupro, ağırlıkla mülkiyet konusunda Rumlara karşı yasal yardıma gereksinim duyan yabancılar için kuruldu. Ancak lobicilik ve hukuk savaşı konusuna öncelik veren Eupro, özellikle Londra’da kısa sürede iyi mesafeler aldı.

Avukat Donald Crowford, Eupro’nun başkanı. Gültaç Özsan ise direktörlerinden.

Dün öğle saatlerinde Girne Colony Hotel’de yaklaşık bir buçuk saat sohbet ettik.

Çalışmalarıyla ilgili bilgi verip görüş alış verişinde bulunmak istediler.

Oldukça yararlı bir sohbet yaptık.

   Konuştuğum insanların en önemli farkı profesyonel çalışmayı tercih edip, ciddi kuruluşlarla işbirliğiyle konuların üzerine gitmeleri.

   Londra ulaşım ağında Kuzey Kıbrıs’ın turizm amaçlı tanıtımın ilanlarının yasaklanmasına karşı kazanılan hukuk savaşının perde gerisindeki en önemli ekibinin konuştuğum insanlar ve arkadaşları olduğunu duymuştum.

***

KKTC’nin yurt dışı temsilciliklerinde görev yapanların verimlilik yerine verimsizlikleri hep konuşulur. Dün de konuştuk.

Yurt dışı görevler yıllarca akıl almaz bir rahatlıkla istismar edildi. Bu görevlerde bulunanların çok azı aldığı parayı hak etti.

ŞİDDALAMA, dürtükleme yoksa pek çoğu kılını bile oynatmadan maaş çekip keyfine baktı.

Donald Crowford ile Gültaç Özsan’ın anlattıkları da bu yöndeki bilgileri besledi.

***

   Londra’da reklam yasağına karşı kazanılan davanın en doğru yanlarından biri ciddi bir hukuk bürosu ile çalışılmasıdır. EUPRO bu konuda doğru rotaya ciddi anlamda katkı koydu.

   Anlattılar. Addleshow Goddard isimli çok ünlü hukuk bürosunun kapısı çalındı. Olay anlatıldı, ilk tepki netti. “Bu dava kazanılır.” Ve sonuçta kazanıldı.

Aynı hukuk bürosuna Kuzey Kıbrıs’ta kamp ve hazırlık maçı yapmak isteyen bir İngiliz Futbol Takımına FİFA tarafından yapılan engelleme de götürüldü. Tıpkı reklam davasında olduğu “BU DAVA KAZANILIR” yanıtı alındı.

Kıbrıs sorununun çözümü için çabalar sürerken her türlü ambargoya karşı da adam gibi mücadele edilecek. Bunun başka yolu yok. Ama bu mücadele profesyonelce verilecek.

   Eupro yetkilileri, “Biz bu işleri yaparken kimseden para istemiyoruz” dedikten sonra ekliyorlar, “Gerek lobicilik gerekse hukuk savaşı için yerinde kullanılmak koşuluyla parasal kaynak da şarttır.”

***

Donald Crowford deneyimli bir hukukçu ve aynı zamanda İngiltere Parlamentosunda kulis olanaklarına sahip.

Sohbetin sonuna doğru altına imzamı koyabileceğim şunları söylüyor:

   “Uluslararası mücadele, uluslararası platformda verilir. Hukuki anlamda düşman neredeyse siz de orada olacaksınız. Aynı anda tüm alanlarda savaşmanız mümkün değil. Etkili, anahtar savaş alanı olanı seçip orada başarıyı hedefleyeceksiniz. Londra anahtar savaş alanıdır. Londra’da kazanılacak hukuk savaşının sonucu öteki yerlerde de kazanım getirir.” (7 Ekim 2005 – KIBRIS)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu