Hasan Hastürer

Kültür ve sanat, çağdaş belediyeciliğin vazgeçilmezidir…

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul…

Çağrıştırdığı, bir başka belediye başkanı yok…

CTP’den Girne Belediye Başkanlığına aday olup, seçildi.

Seçim kampanyası sırasında, sürecini merak ettiğim isimlerden biriydi. Partisinin temel ilkelerine aykırı düşmüyordu. Partisinin, duyarlılıklarına saygılıydı.

Ancak Girne seçmen profilini, bir anlamda “ırkçı” yaklaşımlarla, sınıflandırmak ve bazılarını dışlamak yerine, cesur ve insani yaklaşımlarla kucakladı. Bunu kapalı kapıların arkasında da yapmadı.

***

Girne, en hızlı gelişen, daha doğrusu en hızlı büyüyen bir kentimiz.

1974’te çok katlı sayılı bina varken şimdi, Çin seddi gibi sıra sıra, yüksek apartmanlar. Kentin fiili nüfusu, kayıtların herhalde birkaç katı…

Girne belediye sınırları içinde yaşayanları öz yurtlarına göre sıralasanız, değil Kıbrıs’ın Akdeniz çanağının, pozitif tanımlamayla en renkli kenti.

Farklı insanlar, farklı kültürler…

Girne’de üstlenilen her türlü görev zor… Belediye Başkanlığı da zor.

Murat Şenkul’un en sevdiğim yanlarından biri enkaz edebiyatı yapmaması, şikayet etmemesi, sıkıntılar nedeniyle “ağlamaması”…

Sıkıntıları görüyor. Görmekle kalmıyor… Üzerine üzerine gidip, yenmeye çalışıyor… Yüksek bir özgüveni olduğu kesin. Ancak bu özgüven, ayaklarını yerden kesmiyor. Tam tersi ayakları her zaman, yere sağlam basıyor…

***

Zaman zaman konuşuruz.

Buraya kadar yazdıklarım, yakından ya da uzaktan gözlem ve izlenimlerimin ürünü.

Önceki gün Girne Arkın Group Fest 24, kültür, sanat etkinliklerinin bilgi aktarımı için Colony Hotel’de Murat Şenkul ve ekip arkadaşlarının basın toplantısı vardı.

Geçen yılki basın toplantısına da katılmıştım. Bu yıl da katıldım.

Murat Şenkul, Girne Belediyesi’nde iktidar- muhalefet ayırımı olmaksınız tam kadro basının karşısına geçti.

Sponsorlarını ve festivale nitelik katan kurumsal yapıları ve sözcülerini de saygı ve teşekkürlerini ifade ederek kucakladı.

***

Kültür ve sanat, çağdaş belediyeciliğin vazgeçilmezidir…

Girne Belediyesi bunun bilincinde olan tek yerel yönetimdir, demem elbette. Ancak, şunu net olarak gördüm ki, Murat Şenkul ve Girne Belediyesi’ndeki ekip arkadaşları, Girne Fest 24’ü de en ciddi ve en önemli etkinlikleri olarak projelendirip, uyguluyorlar.

40 gün sürecek bir program…

Etkinlikler olabildiğince geniş, farklı mekanlarda hayat bulacak…

Yurt dışından gelip sahne alacak popüler isimler var. Ancak Kıbrıs’ın sanat dünyasından, farklı alanlarından isimler açık ara çok…

Bizim ülkemizde uzun yıllar, çöp toplama ve benzeri belediye hizmetleriyle yetinen belediyeler gördük. Hatta o kalıplardan hâlâ çıkamayanlar, yok değil.

Bizim gereksinimimiz, o görevlerini de ihmal etmeden, kültür- sanata gerçek anlamda değer veren belediyecilik anlayışıdır.

Murat Şenkul, basın toplantısında, öz olarak şunu da söyledi: “Yaşı 60’ı devirdikten sonra eve kapanan, yaşam alanlarını daraltan çok insanımız var. Halbuki, ortalama ömür uzadıkça, ikinci baharın ötesinde, üçüncü, dördüncü baharlar mümkün. Bizler nitelikli kültür sanat etkinlikleriyle, tüm yaş gruplarıyla birlikte, bu insanlarımızı da buluşturmak istiyoruz.”

***

Festivalin maliyeti 40 milyon TL.

Murat Şenkul, bölgenin ekonomik dinamizminde en üst düzey yararlanmayı başarmış. Bravo.

Hem Murat Şenkul ve ekip arkadaşlarına hem de katkı koyan herkese bravo.

30 Ağustos – 11 Ekim arası Girne’de panayır derseniz, panayır, festival derseniz festival, Kültür Sanat Şöleni derseniz, Kültür Sanat Şöleni var…

Bunca sıkıntı içinde, Girne Festivali herkese soluk alma fırsatı olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu