Kıbrıs

ADMİE’nin finansmanın sağlanması konusu

Lefkoşa, 3 Eylül 24 (TAK): Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail arasındaki elektrik enterkonnekte projesi Great Sea Interconnector (GSI) konusundaki görüşmelerde olumlu sonuca varıldığı belirtildi.

Alithia gazetesi, Rum-Yunan hükümetleri, AB Enerji Müdürlüğü ve “Great Sea Interconnector” projesinde yüklenici firma olan Yunanistan Bağımsız Elektrik İletim Operatörü (ADMİE) arasındaki görüşmenin olumlu bir şekilde sonuçlandığının görüldüğünü  yazdı.

Görüşmelerin, projenin yüklenici firma konumundaki ADMİE’nin, projenin sürmesi açısından finanse edilmesi konusu üzerinde yapıldığını anımsatan gazete ADMİE’nin, endüstriyel enerji santrallerinden ortaya çıkan sera gazı emisyon haklarının açık artırmayla satılmasından elde edilecek gelirlere devlet fonlarından finanse edilmesinin öngörüldüğünü yazdı.

Gazete Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun “Rum hükümetinin, ADMİE’nin masraflarını 2025 yılından, projenin işleve gireceği 2030 yılına kadar, yılda 25 milyon euro(beş yıl için 125 milyon euro) ile finanse edeceği” yönünde açıklama yaptığını belirtti.

Habere göre Rum Ekonomi Bakanlığı’nın, ilgili anlaşmaya yeşil ışık yakıp yakmadığının ise henüz bilinmiyor.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Rum-Yunan hükümetleri, AB Enerji Müdürlüğü, her iki ülkenin enerji düzenleme kurumları ve ADMİE arasındaki görüşmelerin yoğun süren görüşmelerin ardından uzlaşmayla sonuçlandığını yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak ADMİE’nin görüşmeler sırasında olumlu bir tavır üstlenmediğini, sürekli bir şekilde isteklerde bulunduğunu ayrıca geçtiğimiz hafta Rum ve Yunanistan Enerji Bakanlarının ve RAEK arasındaki uzlaşmaya varılan formülü kabul etmeyi de ilk başta ret ettiğini belirtti.

ADMİE’nin daha sonra, Nexans şirketi karşısında şimdiye kadar döşenen kabloya ilişkin olarak zor durumda kalma riski karşısında, geçtiğimiz haftadan itibaren masada bulunan öneriyi kabul ettiğini belirten gazete Rum hükümetinin, Enerji Bakanı Papanastasiu ve RAEK’in müzakereler çerçevesindeki pozisyonun net bir şekilde “yılda 25 milyon Euro’yu geçmeyecek şekilde 5 yılı kapsayan finansman” şeklinde olduğunu yazdı.

Gazete ilgili anlaşmanın resmiyet kazanması için de Rum Bakanlar Kurulu’nun ve RAEK  üst makamı tarafından verilecek kararlara gereksinim olduğunu da belirtti.

-Hristodulidis Chevron önerisi hakkında konuştu

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, Chevron şirketi tarafından sunulan güncellenmiş plan ile ilgili açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Hristodulidis, Rum Yönetimi’nin, “Afrodit” yatağının geliştirilmesine ilişkin güncellenmiş planı değerlendirmekte olduğunu söyledi.  

Hristodulidis, doğru gidişatta olan güncellenmiş planın ilgili birim tarafından incelenmekte olduğunu, incelemenin ardında görüşlerini dile getireceklerini ifade etti.

Hristodulidis, BM Genel Kurulu için gideceği New York’ta, bu konuyu görüşmek için  Chevron yetkilileri ile bir araya geleceğini söyledi.

Rum Yönetimi’nin iki hafta içerisinde güncellenmiş plana yanıt vermesinin beklendiğini yazan gazete, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak güncellenmiş planının, bir önceki plana göre revize edildiğini ve bir önceki ruhsat sahibi Noble Energy ile 2019 yılında varılan uzlaşma temelinde olduğunu yazdı.

Öte yandan Alithia gazetesi “ Konsorsiyumun Ruhsat Sahibi Tarafından Afrodit İçin Satranç Tahtasında Hamle- Chevron’dan Tuzak Öneri” başlıklı haberinde uzmanların, Chevron tarafından sunulan önerinin, Rum Yönetimi’nin istekleri doğrultusunda geliştirilmiş ancak ekonomik açıdan zorluklar içeren bir öneri olduğunu dile getirdiğini yazdı.

Gazete Chevron’un yüzer tesise “evet” dediğini, sondaj sayılarını artırdığını ancak maliyeti yükselttiğini, daha az doğal gaz rezervi teyit edilirken bir milyon euro daha fazla para talep ettiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu