Derviş Doğan

Gayriresmi ya da değil yemek yendi afiyet olsun….

New York yemeği belli ki yeni bir sayfanın açılmasına yönelik bir gayrı resmi yemek oldu. Nitekim bunun kapalı olan  diyalog yollarının açılması olarak da yorumlayabiliriz.

Diplomasi elbette önemli bir unsur ve bu unsurun uluslararası ilişkilerde çok önemli bir rolü olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu açıdan konuya baktığımız zaman New York’ta Kıbrıslı Türk ve Rum liderleri bir araya getiren ve adına gayriresmi denen yemek çok net ki Kıbrıs’ta uzun zamandır durağan olan sorunun yeniden hareketlenmesine vesile olacak.

Bu da iyi bir gelişme. Bundan sonraki süreçte Kıbrıs sorununa müdahil olan garantör ülkelerin yürütecekleri diplomasi ve ortak çıkarlar doğrultusunda ana öğe olan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların  sürece koyacakları gerçekçi politikalardır. Yani oluru mümkün kılınan politikalar.

Muhakkak ki kaldığımız yerin çok gerisinden başlayarak kurgulanacak yeni masa. Şunu öngörebilir miyiz? Bu  masada iki devletli çözüm olmayacak. Lakin bu masanın ucu açık da olmayacak.

Yeni süreç temeli de mutlak surette BMGK kararları esasında zemin oluşturacak. Dolayısıyla her iki liderin de çözüm odaklı gerçekçi politikaları masaya getirmeleri çok büyük öneme haizdir. Ve fakat   yeni masa kurulurken  Garantörler İngiltere,Türkiye ve Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa dair kendi özellerinde varacakları uzlaşının sürece olumlu katkı yapacağı gerçeği de gün gibi ortada..

Dolayısıyla buradan çıkan üç sonuç var birincisi mevcut durumun devamı mümkün değil, ikincisi BMGK kararları dışında ortaya atılan çözüm modellerine geçit yok, üçüncüsü de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 3 garantöründen 1’i olan İngiltere’nin sürece çok daha aktif bir katılım gösterme eğilimi olması..

Ha bundan sonraki süreçte temel zemin ne olabilir diye bir öngörüde bulunacak olursak, görünen o ki federal zeminde parça devletlerin kendi içindeki egemenlik hakları güçlendirilerek ve merkezi idarenin yetki alanları daraltılıp parça devletlere verilmesi suretiyle  ve  hatta dönüşümlü başkanlık seçeneğinin masaya konması ile birlikte başlıklar yeniden aktif hale getirilebilir..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu