Dünya

Norveç Filistin’i tanıma kararı aldı

  1. çeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW’nin diğer sayfalarına git

Norveç Filistin’i tanıma kararı aldı

17 dakika önce

Avrupalı 3 devlet Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıma kararı aldı, ilk açıklama Norveç’ten geldi. İsrail ise tepkili.

https://p.dw.com/p/4g81q

Fotoğraf: Yara Nardi/REUTERS

Baltık ülkesi Norveç, Filistin devletini resmen tanıyacaklarını ilan etti. Benzer adımı İrlanda ve İspanya’nın da atması bekleniyor.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, yaptığı basın açıklamasında iki devletli çözümün İsrail’in de çıkarına olduğunu belirterek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğinin altını çizdi. Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç, İsrail’in en büyük destekçisi ABD’nin çok yakın müttefiki.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store
Norveç Başbakanı Jonas Gahr StoreFotoğraf: Ronny Hartmann/AFP/Getty Images

İrlanda basını, benzer bir duyurunun İrlanda Dışişleri Bakanı’nın katıldığı bir basın açıklamasında yapılacağını aktardı. İspanya’da ise Başbakan Pedro Sanchez’in meclise hitap ederek resmi tanıma için bir tarih belirlenmesini istemesi bekleniyor.

Üç Avrupalı ülke, Filistin’in bağımsızlığını tanıma kararını, İsrail’in yoğun sivil nüfuslu Refah kentine karadan operasyon başlatması üzerine aldı. Uluslararası kamuoyu, Gazze’de yerinden olan yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin çadırlarda yaşam mücadelesi verdiği Mısır sınırındaki kente bir operasyon düzenlenmesine karşı çıkıyor.

İlerleyen süreçte Slovenya ve Malta’nın da benzer yönde adım atması beklenirken bölgede barışın ancak iki devletli çözümle mümkün olacağı görüşü Avrupa genelinde hakim.

İsrail’den Avrupa’ya tepki

İsrail’den ise Avrupa’ya tepki var. Sosyal medya platformu X üzerinden bir video mesaj yayınlayarak İrlanda hükümetine seslenen İsrail Dışişleri Bakanı, “Filistin’i tanımak sizi İran ve Hamas’ın pençesine düşürme riski taşıyor” dedi. İsrail ayrıca, Filistin’i tanımanın “terörü ödüllendirmek” olacağını da öne sürdü.

Gazze savaşından önce ABD ve birçok Avrupalı devlet, Filistin’i tanımak için İsrail’le bir barış anlaşmasını şart koşuyordu.

2014 yılında İsveç, Filistin’i bir devlet olarak tanıyan ilk AB üyesi olmuştu. Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Romanya Filistin’i tanıyan diğer Birlik üyeleri.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu