Almanya’da 1159 korona aşısı davası devam ediyor…

Almanya genelinde, korona aşısı olduktan sonra kalıcı sağlık sorunu yaşadığını öne süren bin 159 kişinin davası görülmeye devam ediliyor. COVID-19 pandemisinde ülkede yaklaşık 200 milyon doz korona aşısı yapılmıştı.
Almanya’nın sosyal mahkemelerinde, korona aşısından kaynaklandığı öne sürülen sağlık sorunlarıyla ilgili en az bin 159 dava görülüyor. Bu sayı, Die Zeit gazetesinin 16 eyaletin tamamından aldığı verilerden kaynaklanıyor.
Gazetenin Cuma günü yayımlanan haberine göre en fazla dava, nüfusu en kalabalık eyalet olan Kuzey Ren-Vestfalya’da (260) görülüyor. Bavyera (178) ve Hessen (154) ise iki ve üçüncü sırada yer alıyor.
Yaklaşık 200 milyon aşı
Almanya’da pandemi döneminde yaklaşık 200 milyon doz korona aşısı yapıldı. Çoğu kişi için bu süreç herhangi kalıcı bir sorun olmadan geçti. Aşı sonrasında sağlık sorunları yaşadığını bildiren bazı kişiler ise, aşı üreticilerinden mahkeme yoluyla tazminat almak istiyor.
Almanya Sağlık Bakanlığı’na göre aşı hasarı, aşı nedeniyle kısa süreli ateş ya da iğne yerinde ağrı gibi olağan aşı reaksiyonlarını aşan bir sağlık sorunu yaşanması durumunda söz konusu oluyor.
Somut bir olayda aşıdan kaynaklanan bir hasar bulunup bulunmadığına ve dolayısıyla tazminat hakkının doğup doğmadığına, ilgili eyaletin yetkili kurumu karar veriyor.
Kabul oranı yüzde 10’un altında
Die Zeit’in araştırmasına göre 2021’den bu yana korona aşısı olan 15 bin 226 kişi, aşı hasarının tanınması için başvuruda bulundu. Eyaletlerin yetkili kurumları 726 başvuruya olumlu yanıt verdi. Bu, yüzde 4,8’lik bir kabul oranına karşılık geliyor. 11 bin 38 başvuru reddedilirken 2 bin 487 başvuru ise hâlâ inceleniyor. 975 başvuru ise ya geri çekildi ya da yetkisizlik nedeniyle başka bir kuruma devredildi.
Verilerin büyük bir kısmı güncel. Yalnızca Kuzey Ren-Vestfalya ile Baden-Württemberg 30 Eylül, Aşağı Saksonya ise 31 Temmuz tarihli verileri paylaştı.
Sonuçlanmamış başvuruların en çok olduğu eyalet Thüringen. Orada sunulan toplam 474 başvurunun yüzde 46’sı hâlâ açık. Gazetenin aktardığına göre eyaletin yetkili dairesi, başvuru sayısının yüksek olması nedeniyle işlemlerin “önemli ölçüde zaman gerektirdiğini” bildirdi.
Berlin’de başvuruların yüzde 42,5’i, Kuzey Ren-Vestfalya’da yüzde 32’si, Mecklenburg-Vorpommern’de ise yüzde 21’i sonuçlanmış değil. Birçok eyalette bu yıl da yeni başvurular yapıldı.
Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Sağlık Bakanlığı, Die Zeit’in sorusu üzerine yaptığı açıklamada, uzun işlem sürelerinin ve bunun yarattığı belirsizliğin, sağlığı zaten ciddi biçimde etkilenmiş başvuru sahipleri için ek bir yük oluşturduğunun bilincinde olduklarını belirtti. Bakanlık, incelemenin “hemen her başvuruda” çok kapsamlı ve uzun sürdüğünü, ayrıca korona aşıları ile belirli hastalık tabloları arasındaki bağlantıya ilişkin bilimsel verilerin “hâlâ eksik” olduğunu ifade etti.
Üreticilerin sorumluluğu
İlaç Yasası’na göre aşı üreticileri, aşı hasarı durumunda ortaya çıkan zararı tazmin etmekle yükümlü olabiliyor. Bu yükümlülük yalnızca iki durumda geçerli:
Birincisi, aşının usulüne uygun kullanıldığında bilimsel bulgulara göre kabul edilebilir düzeyi aşan zararlı etkiler göstermesi, yani aşının riskinin yararından büyük olması. İkincisi, zararın uzman bilgilendirmelerinin dönemin bilimsel bulgularına uygun olmamasından kaynaklanması.




