Kıbrıs

Hristofulidis’in “Erdoğan giderse korkusu”

Hristodulidis: “Eğer Erdoğan giderse, başka biri çözüm için sorumluluk alır mı bilmiyorum”

 

GKRY lideri Nikos Hristodulidis, Alphanews’e verdiği mülakatta önemli açıklamalarda bulundu. Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununa ilişin kartlarını açtı.

Hristodulidis 1960’ta alınan kararların devletin çıkarlarına uygun olmadığına inanıyor. Zaman içinde trajedi getiren hatalar… Ve bugüne kadar da ortadan kalkmayan hatalar…

Hristodulidis “1960 yılında üç NATO üyesi ülkenin garantörlüğünde bağımsız bir devlet olduk ve biz Bağlantısızlar Hareketi’ni seçtik. Bunun arkasındaki mantık neydi?” sorusunu sordu.

Hristodulidis ayrıca en büyük hatanın, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni sevmemek olduğunu da itiraf ederek, “hem biz hem de Kıbrıslı Türkler onu bir geçiş aşaması olarak gördük” dedi. Hristodulidis, Cumhuriyeti yıkmaya çalışan bazılarının şimdi onun en ateşli destekçileri olduğunu söyledi.

Hristodulidis ayrıca Kıbrıslıların nasıl bir çözüm umut edebilecekleri konusunda da dürüstçe cevap verdi.

Hristodulidis “Konuşma taslaklarındaki adil kelimesinin üstünü çiziyorum ve yaşayabilir ve işlevsel çözümü bırakıyorum. Adil çözüm, 1974 öncesine dönmektir. Ne yazık ki geri dönemeyiz” dedi.

Nikos Hristodulidis ayrıca tüm göçmenlerin evlerine dönemeyeceğini, zira mümkün olan tek şeyin “ülkende yaşamak için nereye gideceğini seçebilmek” olduğunu belirtti.

Eğer Erdoğan giderse…

Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı atıf da yankı uyandırdı. Hristodulidis, 2004’tekine benzer yeni bir çözüm penceresi tartışması vesilesiyle, o zaman olduğu gibi bugün de puzzle’ın tüm parçalarının mevcut olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Hristodulidis “bugün de puzzle’ın tüm parçaları mevcuttur. Eğer Erdoğan gidersze, bir Türk liderin ne kadar kolay sorumluluk alabileceğini bilmiyorum” dedi.

Hristodulidis bu denklemin içine Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis ile “samimi” olarak nitelendirdiği ilişkilerini de yerleştirdi.

Hristodulidis “Yunanistan ile farklı pozisyonlara, farklı yaklaşımlara sahip olduğumuz konular var. Hem ulusal meseleler, hem Avrupa meseleleri, hem de uluslararası meseleler. Ama dürüstlük var” şeklinde konuştu.

Nikos Hristodulidis yakında zor kararların alınacağı zamanların geleceği öngörüsünde bulundu.

GKRY lideri, böyle bir ana hazır olduğunu da açıkça ifade ederek, bizzat kendisinin desteklemediği bir çözüm planını halkın önüne götürmeyeceğini yineledi.

Hristodulidis “Uluslararası toplumun ve içteki bazı kişilerin eleştirilerinin sorumluluğunu üstlenmeyi tercih ederim. Ancak gerçekten inanmadığım bir planı referanduma sunmayacağım” dedi.

“Holguin benden ne istedi”

Hristodulidis, müzakerelerin yeniden başlaması için devam eden çabalar ve Holguin’in misyonu ile ilgili sorulara da yanıt verdi.

Hristodulidis, Holguin’i kendisine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın talebi olan “Haspolat’ı neden tek taraflı açmıyorsun?” diye sorduğunu ifade etti.

Hristodulidis, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafının diğer tüm önerilerine “hayır” dediği için, bu talebi reddettiğini söyledi.

Hristodulidis ancak “aklımda, çok yakın bir gelecekte açıklayabileceğim türden gelişmeler yaratmasını umduğum başka birçok hamle var” dedi.

Hristodulidis bunların yalnıza daha fazla barikat açılması ile ilgili olmadığını, bizzat Türkiye’ye de dokunacak hamleler olduğunu belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu