Kıbrıs

Yemekten geriye kalanlar: Genişletilmiş toplantı, Di Carlo’nun rolü ve Tatar’ın “hayır” yanıtları

 

 

Guterres, Hristodulidis ve Tatar arasında New York’ta yapılan gayrı resmi üçlü görüşmede, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması perspektifini araştırmak üzere, BM Genel Sekreteri tarafından genişletilmiş bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı. Aynı zamanda, yeni geçiş noktalarının açılması perspektifini görüşmek üzere Hristodulidis’in Lefkoşa’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile baş başa görüşmesi kararlaştırıldı.

 

Bir sonraki adım “genişletilmiş toplantı” ve barikatlar

 

Şimdi Antonio Guterres’in başkanlığında iki taraf ve garantör ülkeler arasında yapılacak gayrı resmi toplantının tarihini belirleme görevi Genel Sekretere düşüyor.

 

Yaklaşık bir buçuk saat süren yemeğin sonunda BM Genel Sekreteri geceyi “çok iyi” olarak nitelendirdi.

 

Nikos Hristodulidis’in gazetecilere yaptığı açıklamaya göre hem Yunanistan hem de İngiliz hükümetleri böyle bir toplantıya katılmaya sıcak bakıyor.

 

Tatar’ın “hayır” yanıtları

 

Beşli gayrı resmi toplantıya ek olarak, iki tarafın yeni geçiş noktalarının açılması olasılığını araştırmak üzere Lefkoşa’da bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

 

Rum Hükümet kaynaklarına göre, Hristodulidis yemekte Erenköy veya Gazilerde barikat açılması önerisini masaya getirdi. Ancak bu öneriye Ersin Tatar, önceden askerin onayının alınması gerektiği gerekçesiyle karşı çıktı.

 

Ersin Tatar, Hakikat ve Gençlik Komitelerinin kurulmasına da karşı çıktı.

 

Hristodulidis “bazı açılardan” yapıcı bir görüşmeden söz etti ve “Sayın Tatar’dan yeni bir şey duymadım” dedi.

 

Holguin ve Di Carlo

 

Görüşmenin merkezinde Antonio Guterres’in kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın misyonunun yanı sıra, gayrı resmi istikşafi toplantıların hazırlanması için eklenecek yeni bir “rol” vardı. Öyle görünüyor ki bu rolü BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Di Carlo üstlenecek.

 

Holguin’e görevini tamamladığı için teşekkür eden Ersin Tatar, daha fazla açıklama yapmaktan kaçınarak “başarılı olamadığını” söyledi.

 

Kıbrıs Rum tarafının Holguin’in misyonunun devam etmesi yönündeki iradesini dile getiren Nikos Hristodulidis’in açıklamaları ise tam tersi yöndeydi, ancak her halükarda bundan sonra atılacak adımlarda “başrolü” üstlenecek bir kişinin olacağını belirtti.

 

Rum Hükümet kaynaklarına göre BM Genel Sekreteri, gayrı resmi genişletilmiş toplantıların hazırlıklarını Örgütün Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Di Carlo’ya devredecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu