Kıbrıs

EOKA mensuplarının öldürülmesiyle ilgili iddialar

Lefkoşa, 9 Mayıs 26 (TAK): Rum Hukuk Dairesi’nin, 1961 yılında öldürülen EOKA tedhiş örgütü mensupları Neoklis Panayotu ve Evripidis Nuris cinayetleriyle ilgili davayı mahkemeye gitmeden uzlaşmayla kapatmak amacıyla ailelere tazminat önerdiği, ailelerin ise, “adalet parayla satın alınamaz” diyerek bu teklifi reddettiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Panayotu ile Nuris’in, 16 Ağustos 1961’de kendi araçlarıyla Limasol’a gitmek üzere Lefkoşa’dan hareket ettiklerini, ancak yollarının “Moni” Polis Karakolu civarında kesilerek yaylım ateşine tutulduklarını ve bu olayın detaylı bir cinayet soruşturması oalrak incelenmediğini yazdı.

Gazete, ailelerin, olayın tamamen aydınlatılması ve iade-i itibar talebiyle konuyu mahkemeye götürdüklerini ve amaçlarının maddi kazanç sağlamak olmadığını kaydederken, savunma avukatı Yorgos Hrisostomu’nun, 11 Mart’ta Hukuk Dairesi yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra, yetkililerin dosyanın ayrıntıları ve deliller hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını söylediğini belirtti.

Ailelerin, devletin cinayetle ilgili sorumluluklarının araştırılmasından kaçındığını savunduğunu yazan gazete, bazı arşivlerde, dönemin devlet mekanizmalarının olayla ilgili tutumuna dair ciddi iddialar içeren belgeler bulunduğunun belirtildiğini kaydetti.

Haberde, polisin resmi yazışmalarında dosyanın eksik olduğu, cinayetin “siyasi” olarak nitelendirildiği ve soruşturmanın kısa sürede kapatıldığının ifade edildiği; ailelerin ise bunun, devletin etkili soruşturma yükümlülüğünü yerine getirmediğinin göstergesi olduğunu savunduğu belirtildi.

Gazete, Rum Hukuk Dairesi’nin ise, eksik soruşturma nedeniyle tazminat ve hukuki çözüm zemini bulunduğunu, bu nedenle de ailelere uzlaşma önerisi sunduğunu kaydederek, taraflar arasındaki görüşmelerin sürdüğünü yazdı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu