Kıbrıs

AKEL Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak sunmuş olduğu önerinin görüşülmesini talep etti

 

 

AKEL Merkez Komitesi Genel Sekreteri Stefanos Stefanu bugün Mağusa’da yaptığı açıklamada, Sayın Maria Angela Holguin Cuellar’ın hazırlayacağı rapora neler yazacağının ve sonuçta BM Genel Sekreteri ile BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ne karar vereceğinin çok önemli olduğunu belirtti.

 

Stefanu “Kesin olan şu ki, biz bu çıkmazın devam etmesini istemiyoruz, durağanlık da bize yaramıyor. Çıkmazın sürdüğü yedi yıl boyunca Türkiye’nin yeni oldubittiler yaratmak için bu durumu kullandığı biliniyor. Mesela Maraş’ın kapalı bölgesinin açılmasına yönelik yapılanları biliyoruz ve bunu söylüyorum çünkü şu anda Mağusa bölgesinde bulunuyoruz. Dolayısıyla, biz pasif kalmamalıyız ve bizi ileriye taşıyacak somut girişimlerde bulunmalıyız. Bunu uzun zamandır söylüyoruz. Bizim fikrimize göre, nasıl başarılacağı ile ilgili olarak da konuşup, somut öneride bulunmuştuk” dedi.

 

“Aralık 2020’de önceki Cumhurbaşkanı’na ve daha sonra da bugünkü Cumhurbaşkanı’na bizim fikrimize göre nasıl ilerleyebileceğimiz konusunda AKEL olarak somut bir öneri sunmuş olduğumuzu tekrarlıyorum. Bu önerimiz en azından tartışılsın” diye Stefanu “Ayrıca önerimizin, bölgedeki ve Kıbrıs’taki enerji kaynaklarının -kırmızı çizgilerimizi ihlal etmeden- değerlendirilmesi olduğunu da hatırlatmak isterim. Bizim önerimiz bu ve bu önerinin en azından tartışılması gerekiyor. Somut koşullarda ve somut bir konjonktürde enerji ile ilgili konuların mevcut çıkmazın aşılması için gerekli potansiyeli sağlayabileceğine inanıyoruz” diye ekledi.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın henüz iki gün önce de enerji ile ilgili konulardan söz ettiğini hatırlatan Stefanu “eğer bir öneri sunup inisiyatif üstlenmeyi istiyorsak ve bu inisiyatif aracılığıyla gerekli dinamizmin yaratılabilmesi perspektifinin olması için bu inisiyatifin ilgili tarafları ilgilendiren bir alanda olması gerektiğine işaret etti. AKEL Genel Sekreteri Stefanu en azından sonuçta eğer Türk tarafı buna da olumlu yanıt vermezse, ilerlenmesini istemeyenin kim, çıkmazın alışması ve müzakerelerin kesintiye uğradığı yerden devam etmesi için çabalayanın kim olduğunun uluslararası faktör açısından da net olarak görülmesinin sağlanabileceğini kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu