Güney Kıbrıs

Kıbrıs sorununa ilişkin Hristodulidis’ten diyaloğun yeniden başlatılması için Hri hedefe yönelik öneriler

Güney Kıbrıs İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou, 6 Temmuz Cumartesi günü, Yunanistan’ın Serez ve Vergina’da düzenlenen darbe ve Barış Harekatını  kınama etkinliklerine katılarak, Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides’in diplomatik kanaldan çabalarını sürdürme ve iki tarafı diyalog masasına getirecek özel ve hedefe yönelik önerileri destekleme iradesini vurguladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Ioannou, “50 yıl sonra, 15 ve 20 Temmuz sirenlerinin kulakları sağır eden sesi, unutmamıza izin vermiyor, Kıbrıs yeniden birleşene kadar mücadeleye devam etmemiz gerekiyor” dedi.

Ioannou, konuşmasında ayrıca Kıbrıs halkının darbe, Türk istilâsı ve devam eden işgal nedeniyle hâlen yaşamakta olduğu dramatik sonuçlara da değindi ve “Temel insan hak ve özgürlüklerinin ihlali, binlerce göçmen ve can kaybının, kayıp kişilerin insani boyutu, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için mücadeleden vazgeçmemize izin vermiyor” dedi.

Bakan “Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk tarafının iki devletli çözüm konusundaki uzlaşmazlığına ve provokatif iddialarına rağmen, Kıbrıs Rum tarafının, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği üzere, çözüm için üzerinde mutabık kalınan çerçeveye bağlılığını sürdürdüğünü” belirtti.

Bakan ayrıca, Kıbrıs hükûmetinin Kıbrıs sorununa Avrupa Birliği ilke ve değerleri ile uluslararası hukuk temelinde kapsamlı, adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması amacıyla iş birliğine hazır ve istekli olduğunu eylemleriyle defalarca gösterdiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu