Hasan Hastürer

Ciddiyim, KKTC’de Küçük İşler Bakanlığı kurulsun…

Geçtiğimiz Salı günü, “ Siz hiç asansörde kaldınız mı?” başlıklı yazımı sizlerle buluşturmuştum.

Elektrikler kesilince bir apartman sakini asansörde kaldı. İtfaiye imdada yetişti. Teknik incelemede, elektrik kesildiği zaman devreye girip, bir süre daha asansörün kullanılmasına olanak veren akülerin bozuk olduğu ortaya çıktı.

Apartmanın rutin kontrolleri yapılıyordu. Ama aküler devre dışı olduğu için not edilmemiş, ya da gerekli uyarı yapılmamış.

Bu konuyla çok sayıda telefon ve mesaj aldım.

Türkiye’de apartmanda konutu olan bir okurumuz bakınız neler yazdı:

“Türkiye’de asansörlü bir dairede dördüncü katta oturuyorum, asansör bakımları düzenli yapılmak zorunda, yoksa yönetici sorumlu, benim oturduğum apartmanın asansörü de biraz sıkıntılı o nedenle şirket kontrole her geldiğinde, mavi bir etiket yapıştırıyor… Şu tarihe kadar kullanılabilir diye..

Yeşil tam güvenli demek, mavi dikkatli olun demek… Ama bakımları düzenli oluyor. Eğer riskli halde ise kırmızı etiket yapışıyor. O zaman asansöre binmek yasak.”

Merak edip sordum.

Apartman yöneticisi, elektrik kesintisiyle, vatandaşın,  içinde mahsur kaldığı, asansörde, rutin kontrollerin yapıldığını ifade etmiş..

Ancak asansörün içinde teknik kontrollerle ilgili bilgilendirici bir levha yok.

Okurdan gelen Türkiye’deki uygulama, pratik ve anlaşılır. Yeşil, mavi ve kırmızı etiket…

Yeşil, sorunsuz kullanılabilir.

Mavi, kullanıma engel olmayan, küçük sorun var. Ancak bu sorun mutlaka halledilmelidir. Kırmızı, ise kesinlikle kullanılamaz.

Aklıma geldi. Uçaklarda da her türlü arıza not edilir. Örneğin, bir koltuğun arkaya yatmadan sorunu varsa, o arıza uçuşa engel değil. Ancak o arızalı koltuğun, belirli sürede tamiri, bir havacılık kuralım.

… Ve Kıbrıs’tan bir okurdan gelen kısa mesaj: “Uzun yıllar apartmanda yaşadım. Aylık üç – beş kuruşluk, apartman aidatı dahi vermeyenler var. Biz daha apartman yaşamına alışık değiliz…”

Kıbrıs’ta apartman yaşamı yeni değil ki…

Lefkoşa’da çok eski apartmanlar var. Ortaköy’de Müdüroğlu, Köşklüçiftlik’te Şemsi Kazım, Surlar İçinde Mısırlızade, apartmanı aklıma ilk gelen yüksek ve eski apartmanlar…

Demek ki uzun yıllardır apartman yaşamı var. Eksik olan, apartmanlarda ortak sorumluluğun kuralları net olarak belirlenip, uygulamaya konulamadı.

Yasal çerçevede uygulama olsa, o apartmanın, asansör aküleri yıllarca devre dışı kalamazdı.

Bu ve benzer özellikte, yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen, işler var.

Başımızdakiler için, bu işler küçük işler.

Küçük olmaya küçük de, yaşamımız kalitesini etkiliyor hatta bazıları hayati tehlike nedeni olabiliyor.

Bu konu açıldığı zaman şunu altını çize çize ifade ederim.

…Basit konuları soruna dönüştürme, KKTC’deki yönetim anlayışının karakterinde var. Her fırsatta altını çize çize vurgu yaparım. KKTC’DE YAŞAMI ZORLAŞTIRAN, YAŞAM KALİTEMİZİ AŞAĞIYA ÇEKEN, BASİT KONULARIN, YOKUŞA SÜRÜLÜP, SORUNA DÖNÜŞTÜRÜLMESİDİR.

Devamında bir önerim olur.

KKTC BASİT İŞLER BAKANLIĞI KURULSUN.

İnanın, bunu espri olsun diye, söylemiyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu