Derviş Doğan

Şartı şurtu bırakın diplomasi yürütün.

Açıkçası şunu belirtmek isterim ki; Türkiye’nin baskın görüşü olan ve Ersin Tatar dönemi ile başlayan Kıbrıs politikasının maksadı bu kadar net ortadayken BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres’in bunu tahlil etmediğini düşünmek doğru olmaz.

Ve fakat sorunların çözümü, görüş ayrılıklarının ortak bir paydada örtüşmesi gibi önemli konular diplomatik diyalog yolu ile çözüldüğünü biliyoruz. Bu gayriresmi diyalog yolları zemini uluslararası ilişkilerde önemlidir. Dolayısıyla BM Genel Sekreteri de bunun idraki içinde Kıbrıs’a dair çabalarını sürdürüyor olması bundandır,yoksa başbirTürkiye’yi ikna etmeden, Sayın Tatar’ın masaya taşınmasının hiçbir anlamı olmayacağını,hatta Sayın Tatar’ın süreci bütünüyle tıkamak istediğinin farkında olduğunu bilmiyor olamaz.

Sayın Tatar diyor ki;  “Üçlü bir görüşme için BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres’in yaptığı bir davet yok. Zaten mevcut koşullarda üçlü görüşmeye biz onay vermeyiz. Böyle bir görüşme için zemin yoktur. Müzakerelerin hangi koşullarda başlayabileceği konusundaki tavrımız açıktır.

Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz tescil edilmeden müzakereler başlayamaz. Rumlar yine oyun peşinde. Bize gelen bir davet yok. Rumların niyetleri algı yaratmak ve Türk tarafını baskı altına almaya çalışmak. Biz bu oyunlara gelmeyiz. Hristodulidis boş hayaller peşinde koşmaktan vazgeçsin ve adadaki gerçekleri dikkate alsın.”  Velhasıl Ersin Bey bildiğiniz gibi, olmayacak duaya amin deyip gerçekçi olmayan bir yaklaşım içinde zamana oynuyor.Ve fakat Sayın Tatar bulunduğu makamda bütün diplomatik yolları kapatmaya çalışırken, oynadığı zaman Kıbrıslı Türklerin aleyhine işleyen bir zamandır.. Sayın Tatar için bu bir başarıysa ki dünyadan izole etmeye çalıştığı bir toplum,uluslararası toplumdan koparmak için uğraştığı bir halk ve en önemlisi uluslararası hukukun dışında kalmaya çalışan bu anlayışı başarıdan sayıyor ki anladığım kadarıyla bu akıl dışı tavrı başarı olarak lanse etme gayreti içine girmiş kendisi..

Hoş konunun bir başka boyutu BM Genel Sekreteri Gutteres Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis için yapılan gün ve tarih verilen gayri görüşme daveti Kıbrıslı Türk lider Tatar’a neden hala yapılmadığıdır. Hoş Sayın Tatar zaten beni davet etmeyin gelmem der gibi bir düşünce içinde ya, o da başka bir nötr duruş…

Nitekim bu duruş ve anlayış başımıza daha çok işler açacak, bunun farkında olmamak mümkün değilken her şey normalmiş gibi davranmak gerçekçi bir yaklaşım olmadığı gibi ileriki süreçte büyük bir sorun haline gelecek.

Mal mülk mevzusu başta olmak üzere Rum malları üzerinde verilen koçanlar dahil birçok konuda uluslararası hukuk nezdinde de fert olarak  hiçbir yükümlülüğümüz olmadığı halde kurgulanan düzenin illegal bir mecraya dönüşmesi neticesinde uzaklaştığımız uluslararası kriterler bu anlayışın devamı halinde hepimizi içinden çıkılmaz bir duruma sokacak..

Bu arada belirteyim .BM Genel Sekreter Sözcüsü Haq, liderlere görüşme daveti yapılmadığını açıkladı. Yani Rum lider Hristodulis’in neden böyle davrandığını bilmiyorum, kaldı ki gelmeyen bir davet üzerinden polemik yaratmak iyi niyetli bir davranış biçimi değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu