Derviş Doğan

40 yıl sonra yine aynı döngü…

Ülkeye dair ,ülkedeki yapısal sorunları anlatan herhangi bir köşe yazarına ve veya gazeteciye ait 40 yıl önce kaleme alınmış bir makaleyi bulun çıkarın, göreceksiniz ki 40 yıl önce yazılan ve bu ülkedeki yapısal sorunlara dikkat çeken bir yazı bugün hala geçerliliğini koruyor.

Peki bu ne anlama geliyor? Çok açık yazayım 40 yıldır bu ülkede arpa boyu kadar yol almadığımız anĺamına geliyor. Elbette burada bahsettiğim herhangi bir sektörün gelişimi veya büyümesi değildir. Bahsettiğim konu 40 yıl önce yapısal olarak ki bürokrasiden tutun da, ülkenin içinde bulunduğu durumun en önemli açmazlarını oluşturan sorunlarla hala boğuşuyoruz.

Sağlık,eğitim,ulaşım,ekonomi ve daha birçok alanda süregelen sorunların 40 yıl öncesi gibi devam etmesi olağan bir durum değildir.Ve buna rağmen sürekli aynı kişileri seçerek bir şeylerin değişeceğine daha iyiye gideceğine  inanan birileri var bu ülkede..

 

Bu konuyu toplum bilimcilerin incelemesinde büyük fayda olacak. Bu absürt durumu   normalleştirerek yaşamlarımıza devam ettiğimiz sürece aradan bir 40 yıl daha geçse ki bizim kuşak bunu görmez bu ülkede anlayış yine değişmeyecek, yine aynı döngü devam edecek ve bu umursamazlık bizden sonra gelen pırıl pırıl gençlerin de önünü tıkamaya devam edecek.  Ve çok ilginçtir hiçbirimiz bütün bunlardan ders almıyoruz.

Siyaset kurumu mesela 40 yıl önceki sığ seviyesini koruyor,üstelik mevcut açmazları kronik hale getirerek. Bunu sivil toplum örgütleri izliyor, kamu 40 yıl önceki hantallığını büyük bir itina ile muhafaza ediyor.. Velhasıl 40 yıl sonra elle tutulur gözle görülür tek bir referans gösterecek durumda değiliz birbirimize buna dair. Üstelik iddia ile yazıyorum bir 40 yıl sonrada bu akıbetin değişeceğini hiç ama hiç düşünmüyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu