Derviş Doğan

Coğrafya maalesef kaderin bir parçası..

Aşağıdaki sözler Kıbrıs Üniversitesini  birincilikle bitiren Kıbrıslı Rum gencin mezuniyet konuşmasından..

“Dönüp dönmeyeceğimi ve ne zaman döneceğimi bilmeden gidiyorum çünkü biliyorum ki Kıbrıs’ta kalırsam öyle bir zaman gelecek ki birileri bilgi, beceri ve deneyimlerinden dolayı değil, parti üyeliği ve aile bağlantılarından dolayı daha iyi kabul edilecek.”Kıbrıs’ta her gün aklımdan geçen düşünce, ne kadar fazla insanın hak etmedikleri statülere dayanarak hayatlarını yaşadıklarıdır. Bilgisizliğini örtmeye çalışan lüks yaşamlar, havalı takım elbiseler ve arabalar… Ne kadar güzel özetlemiş durumu.. Maalesef  Kıbrıs’ın her iki yanında  da durum bu.. Yeteneğin, bilginin ve vizyonun değil vasatlığın ve belirli çıkar gruplarının ödüllendirildiği haksız bir sisteme mahkum ediliyor gençler..

Kıbrıslı Rum gencin bu ifadeleri Kıbrıs’ın bütününe sirayet etmiş durumdadır.. Bilginin becerinin, liyakatın ve en önemlisi hak ve hukukun sıkıntılı olduğu bir coğrafya haline geldik.Kıbrıs’ın güney tarafında bir gencin isyan dolu sözlerinden sonra kuzey tarafındaki gençlerin çok daha kötü bir durumda oldukları bilinmeyenli bir denklem değildir, nitekim bu haberin altındaki yorumları okuyunca bunu daha iyi idrak etme şansına sahip olursunuz. Kıbrıs’ın kuzey tarafında olan Kıbrıslı Türk gençlerin siz güney tarafta daha iyi durumdasınız asıl kuzeyde biz ne yapalım serzenişleri ile dolu ilgili haberin altı. Coğrafya bir kader midir? Sorusu geliyor hemen aklına.. Evet belki doğrudan bir kader değildir ama kaderin önemli bir parçasını oluşturduğu tartışma kaldırmaz bir gerçek. Gazze mesela on binlerce masum çocuk oradaki savaşta öldürüldü, halen öldürülüyor.. Dünya sadece izliyor.BM etkisiz.. Şimdi Gazze bu çocukların mezarı mıdır? Vatanı mıdır? günlerini esaret altında geçirdikleri bir coğrafya mıdır? Sorularına cevap verebilir miyiz? Hepsinden maalesef bir parça..

Dolayısıyla o coğrafyanın yaşanabilir olması da o coğrafya’yı paylaşan insanların elinde, cehenneme çevirip yaşanır olmaktan çıkarmak da…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu