Dünya

Moldova’da seçimlerden AB yanlısı parti lider çıktı

 

Moldova’da iktidardaki Avrupa Birliği (AB) yanlısı parti, parlamento seçimlerinden zaferle ayrıldı.

Kurucusu Cumhurbaşkanı Maia Sandu olan Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) oyların yüzde 50’sini kazanmayı başardı.

101 sandalyeli parlamento için yapılan seçimlerde, Rusya yanlısı Vatansever Blok ise oyların yüzde 24,26’sını aldı.

PAS, 2021 yılındaki seçimleri yüzde 52,8 oy oranıyla kazanmıştı.

Seçimlere katılım oranı, 2021’dekine benzer şekilde yüzde 52 civarında oldu.

 

AB yolunda kritik viraj

Yaklaşık 2,4 milyon nüfusa sahip Moldova, Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri. Avrupa’nın doğusundaki eski Sovyet ülkesi, Ukrayna ile komşu. Rusya yanlısı olan ve Moldova’dan ayrılmak için tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesi de bu ülkenin sınırları içinde.

Moldova uzun yıllardır iki seçenek arasında bölünmüş durumda: AB ile yakınlaşmak ya da Rusya ile Sovyet döneminden kalma ilişkilerini sürdürme.

Ülke son dönemde ise daha çok AB ile yakınlaşmayı tercih etmiş görünüyor. Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından AB’ye üyelik başvurusunda bulunan Moldova’ya aynı yıl Brüksel tarafından “aday ülke” statüsü verildi.

Dünkü genel seçimler de Moldova’nın AB üyeliği hedefi açısından kritik görülüyordu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu