Kıbrıs

Meclis’te son düzlük maratonu: Seçim gölgesinde yasalar peş peşe

VATAN Mehmet [email protected]

Hükümetin son bir yılda hız verdiği yasal düzenlemeler, Meclis Genel Kurulu’nu adeta bir yasa maratonuna dönüştürdü.

Özellikle son altı ayda peş peşe Meclis gündemine gelen yasa tasarıları, yalnızca içerikleriyle değil, yasama temposuyla da siyasi tartışmaların merkezine yerleşti.

Meclisin yaz tatiline girmesine bügünkü Salı denetim günü de sayılırsa iki hafta kala gündemin yoğunlaşması, hem muhalefetin hem de siyasi çevrelerin dikkatini çekiyor. Bir tarafta “çalışan ve üreten hükümet” söylemi öne çıkarılırken, diğer tarafta “neden bu kadar ivedilik?” sorusu yükseliyor.

 

MUHALEFETİN TEMEL SORUSU: NEDEN ŞİMDİ?

Son dönemde çok sayıda yasa tasarısının “ivedilik” istemiyle Genel Kurul’a taşınması muhalefetin en önemli eleştiri başlıklarından biri haline geldi.

Muhalefet, söz konusu düzenlemelerin neden bugüne kadar bekletildiğini ve neden yasama yılının son haftalarında hızlandırıldığını sorguluyor. Dün Genel Kurul’da yaşanan tartışmalar da bu rahatsızlığın Meclise taşındığını gösterdi.

Muhalefet cephesi, bazı düzenlemelerin teknik ve kapsamlı yapısına dikkat çekerek komitelerde daha uzun değerlendirme sürelerine ihtiyaç bulunduğunu savunuyor.

HÜKÜMETİN YANITI: “ÇALIŞMAK İSTEMİYOR MUSUNUZ?”

Hükümet kanadı ise eleştirilere farklı bir perspektiften yaklaşıyor.

Genel Kurul’a yansıyan tartışmalarda hükümet temsilcilerinin yaklaşımı özetle “çalışmak istemiyor musunuz?” sorusu etrafında şekilleniyor. İktidar, uzun süredir bekleyen birçok düzenlemenin hayata geçirilmesinin geciktirilmemesi gerektiğini savunuyor.

Bu yaklaşım, hükümetin son dönemde benimsediği “icraat hükümeti” söylemiyle de örtüşüyor.

ÇOĞUNLUK İKTİDARDA, MUHALEFETİN HAREKET ALANI SINIRLI

Meclis aritmetiği dikkate alındığında muhalefetin ivedilik kararlarını veya yasa süreçlerini durdurabilme imkânı oldukça sınırlı…

İktidarın sayısal çoğunluğu, yasa tasarılarının komite ve Genel Kurul süreçlerinde önemli bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle muhalefetin eleştirileri daha çok siyasi ve kamuoyu oluşturma boyutunda etkili olabiliyor.

Ancak muhalefet, hızla geçirilen düzenlemelerin ileride yeni değişiklikleri veya uygulama sorunlarını beraberinde getirebileceği görüşünü de dile getiriyor.

 

MECLİS’TE SEÇİM GÖLGESİ

Henüz resmi seçim tarihi açıklanmamış olsa da siyaset sahasında seçim atmosferinin giderek belirginleştiği gözleniyor.

Partiler bir yandan bölge ziyaretleri, saha çalışmaları ve örgüt faaliyetleri yürütürken, diğer yandan seçim programları ve adaylık süreçlerine ilişkin hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu durum, Meclis komitelerinin yaz aylarında ne ölçüde verimli çalışabileceği sorusunu da gündeme getiriyor. Özellikle seçim takviminin fiilen başlaması halinde yasama faaliyetlerinin siyasi gündemin gerisinde kalabileceği değerlendiriliyor.

BÜTÇE TARTIŞMASI YENİDEN GÜNDEMDE

Siyasi kulislerde konuşulan önemli başlıklardan biri de yeni yıl bütçesinin hangi hükümet tarafından hazırlanacağı konusu.

Eğer mevcut hükümet yeni bütçeyi hazırlayıp ardından seçime giderse, bugün geçirilen yasaların ve alınan mali kararların etkisi daha da büyüyecek.

Ana muhalefet CTP ile hükümet ortağı YDP’nin zaman zaman dile getirdiği ortak görüş ise yeni dönemin bütçesini yeni hükümetin hazırlaması gerektiği yönünde.

Bu yaklaşım, seçim öncesinde hazırlanan bütçelerin gelecek hükümetleri bağlayabileceği ve siyasi tercihleri sınırlayabileceği düşüncesine dayanıyor.

 

ÜSTEL: “BU İSTİKRARI BAŞKA HİÇBİR HÜKÜMET SAĞLAYAMADI”

Başbakan Ünal Üstel ise eleştirilere, hükümetin yasama performansını öne çıkararak yanıt veriyor.

Üstel, 2013 ile 2020 yılları arasında görev yapan yedi farklı hükümetin çıkardığı yasa sayısından daha fazlasının mevcut dönemde geçirildiğini vurguluyor.

Başbakan, “Ne yaptı bu hükümet?” sorularına karşılık olarak, “Ne bu hükümetin yaptığını başka bir hükümet yaptı ne de bu istikrarı başka bir hükümet sağlayabildi” ifadelerini kullanıyor.

İktidar cephesi, çok sayıda düzenlemenin aynı dönemde Meclis’e gelmesini istikrarın ve yönetim kapasitesinin sonucu olarak değerlendirirken, muhalefet ise bunun seçim öncesi yoğunlaşan bir yasama temposu olduğu görüşünü savunuyor.

ASIL TARTIŞMA: İCRAAT MI, SON DÜZLÜK MÜ?

Ortaya çıkan tablo, yalnızca yasa sayısına ilişkin bir tartışmadan ibaret değil.

Bir tarafta uzun yıllardır bekleyen düzenlemeleri hayata geçirdiğini söyleyen bir hükümet bulunurken, diğer tarafta seçim atmosferine girilirken ortaya çıkan yoğun yasa trafiğinin zamanlamasını sorgulayan bir muhalefet yer alıyor.

İki hafta içinde Genel Kurul gündemine gelecek düzenlemeler, yalnızca içerikleri açısından değil, seçim öncesi siyaset ile yasama faaliyetleri arasındaki ilişkinin nasıl şekilleneceğini göstermesi bakımından da önem taşıdığı belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu