Hiç kızmayın… Ortaya çıkan “ayıbın”, ortak sorumlususunuz…
KKTC’de lokomotif sektör dediğimiz yüksek öğretim, meşru olmayan ya da herkesin kolay anladığı dilden SAHTE DİPLOMA meselesiyle ciddi anlamda HANÇERLENDİ.
SADECE bir üniversitede, 600 kusur sahte diplomanın varlığı, üniversitenin en yetkili isimlerinden biri tarafından itiraf edildi.
Er veya geç, bu sahte diplomaların sahipleri ortaya çıkacak. Bundan kurtuluş yok. Sahte diploma sahipleri ceza neyse o cezayı çekecek.
“5-10 kişi, cezalansın yeter” denemez.
***
Ortaya çıkan durumu, isimlendirmek hem kolaydır hem de zor.
Yumuşatmaya çalışsak da son durak, “Ayıp” tır.
Bu konuda sorumluluk taşıyan herkes de AYIBIN ORTAK SORUMLUSUDUR.
İhmal var mı?
Hiç kuşkunuz olmasın, vardır.
YÖDAK ya da Eğitim Bakanlığı hiç fark etmez, denetleme yapılacaktı. Kolay denetleme için sistem var edilip, eksiksiz aktif hale getirilecekti.
***
Eğitim Bakanlığı çatısı altında Yüksek Öğrenim Kayıt Sistemi, YÖKAS diye bir sistem var.
Var olmasına var da kelimenin tam anlamıyla –MİŞ GİBİ VAR…
KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi’nin sayfasına baktım. YÖKAS için şu öne çıkıyor: “Adaya ilk kez giriş yapacağınızda ya da öğrenci ikamet izni çıkaracağınızda YÖKAS kaydınız olması gerekmektedir. Bu platformdan kaydınızı ve bilgilerinizin doğruluğunu sorgulayabilirsiniz”
YÖKAS’ı sizlerin sorgulaması için muadili kabul edebileceğimiz YÖK’ün YÖKSİS sisteminin ne olduğuna, ne işe yaradığına bakalım: “ YÖKSİS, öğrenci bilgilerinin saklandığı, tüm üniversiteler tarafından mezun ve aktif olan öğrencilerin verilerinin gönderildiği ortak bir veritabanıdır.
YÖKSİS neden önemlidir? YÖKSİS veritabanına gönderilen verilerde öğrencilerin not ortalaması, kayıt tarihi, mezun olduğu tarih, hangi programa kayıtlı olduğu veya mezun olduğu program bilgileri saklanmaktadır. Kırtasiyecilik ve Evrak işlerini azalttığı için önemlidir. YÖKSİS veritabanı artık birçok kurum tarafından kullanılmaktadır. Örneğin ÖSYM artık öğrenciden belge talep etmemekte öğrencinin gerekli olan verilerini YÖKSİS üzerinden almaktadır. KYK(Kredi ve Yurtlar Kurumu), ASAL(Asker Alma Dairesi Başkanlığı) gibi kamu kurumları öğrenci bilgilerini bu sistem üzerinden doğrulamakta ve sorgulamaktadır.”
***
Pazartesi adaya gelip iki gün YÖDAK’la ortak çalışma yapan YÖK heyeti adadan ayrıldı.
YÖK’ün amacı anlatıldı. YÖDAK ve Eğitim Bakanlığına, bu bağlamda beklentileri soruldu.
İlk günkü toplantıda çok net olarak şu söylendi. “ YÖK’ün bu bağlamda çok geniş arazileri olduğunu düşünün. Bunun bir bölümü, KKTC, YÖDAK için ayrılacak. Tellenecek, hatta güvenli yüksek duvarlarla örülecek. Oraya giren çıkanı, sadece KKTC’nin ilgili kurumları bilecek. Bilgi girişi ve bilgi elde etmek sadece KKTC makamlarına ait olacak. YÖK sadece deneyimini ve çok iyi çalışan YÖKSİS’in yazılımından YÖDAK’ın hızla yararlanmasını sağlayacak.”
***
İlk etapta 5 yıla kadar geriye gidilecek. Devamında KKTC üniversitelerinin tüm öğrenci ve diploma verileri sitemde yer alacak.
Mevcut YÖKAS sisteminde, öğrencilerin giriş bilgileri var, ancak diploma bilgileri yok.
YÖKAS’ı eksiksiz var etmeyenlerin, niyetini sorgulamak isteyenler, haksızdır, denemez.
Yüksek sesle seslendirilmese bile, her gün neredeyse beş vakit, Türkiye’nin katkılarına şükran içerikli söylem yapanların bazıları, YÖK’ün katkılarıyla KKTC’de öğrenci ve diploma bilgilerinin geriye dönük kayıt altına alınmasını, istemiyor, “mahcup” bir muhalefet yapıyor.