Hasan Hastürer

UBP’yi yazarken (1)… 1975’ten günümüze UBP Genel Başkanları… Nasıl geldiler, nasıl gittiler?

1975 yılında kurulan Ulusal Birlik Partisi’nin kurucu ve ilk genel başkanı Rauf Denktaş’tır.

Rauf Denktaş

Rauf Denktaş, 11 Ekin 1975’ten 3 Temmuz 1976’ya kadar UBP Genel Başkanlığı görevini yürüttü.

Nejat Konuk

   Sonrasında Nejat Konuk (3 Temmuz 1976 – 2 Mart 1978) ve Osman Örek’i (18 Nisan 1978 -7 Ocak 1979) UBP Genel Başkanı olarak görüyoruz. İkisinin de genel başkanlığı uzun sürmedi. Aslında Nejat Konuk ve Osman Örek, bildiğimiz anlamda politikacı değildi.

   UBP’de parti iradesinden önde, Rauf Denktaş’ın iradesi belirleyiciydi.

Osman Örek

                                                             ***

UBP’nin dördüncü Genel Başkanı Mustafa Çağatay’dır.

   7 Ocak 1979’da UBP Genel Başkanı seçildi. 30 Kasım 1983’e kadar genel başkanlık koltuğunda kaldı. Mustafa Çağatay, Denktaş’ın siyasi desteğine sahip olmakla birlikte, Denktaş’ın gölgesinde bir siyasetçi değildi.

Mustafa Çağatay

***

   UBP’de, Rauf Denktaş’a rağmen seçilen ilk Genel Başkan Derviş Eroğlu’dur. Enver Emin’in başını çektiği bir grup UBP Genel Başkanının, Rauf Denktaş’ın işaretiyle değil UBP’lilerin iradesiyle seçilmesi için bir araya geldi. İrsen Küçük, ilk düşünülen isimdi. İrsen Küçük, işlerinin yoğunluğunu mazeret göstererek, kabul etmedi.

   Derviş Eroğlu, arkadaşlarının teklifini kabul etti.

   Derviş Eroğlu, sevilen, sosyal deneyimi yüksek olmasına rağmen, o güne kadar iddialı bir siyasi figür çizmemişti. Teklifi yapanlar açıkça seslendirmese de, “Bir süre sonra bu kararımızı yeniden gözden geçiririz” diye düşündü.

Derviş Eroğlu   

Eroğlu, 18 Aralık 1983’te UBP Genel Başkanı seçildi ve 11 Şubat 2006’ya kadar yaklaşık 23 yıl o görevde kaldı. Hem en uzun süre UBP Genel Başkanı hem de en uzun süre başbakanlık yaptı.

   29 Kasım 2008’den Cumhurbaşkanı görevini üstlendiği 23 Nisan 2010 tarihine kadar yine UBP Genel Başkanlığı var.

Şunu net olarak belirteyim… UBP’NİN, UBP OLMASINDA KİŞİ TEMELİNDE EN BÜYÜK PAY DERVİŞ EROĞLU’NUNDUR.

   Eroğlu, UBP’nin lider, genel başkanıydı.

***

Derviş Eroğlu’ndan sonra, UBP Genel Başkanlığı makamında genel başkanlar oldu, ancak lider olup olamadıkları hep sorgulandı.

Tahsin Ertuğruloğlu

Tahsin Ertuğruloğlu, 16 Aralık 2006 ve 29 Kasım 2008 tarihleri arasında yaklaşık iki yıl UBP Genel Başkanlığı yaptı. Ancak bir anlamda sessizce geldi, sessizce gitti.

İrsen Küçük

   İrsen Küçük önce geçici, sonra seçilmiş genel başkan oldu, ancak, dalgalanmaların önünü alamadı. Sonunda, genel seçimde sandıkta kalan, seçilmeyen, genel başkan olarak siyaset tarihimizi geçti. Siyasete de nokta koydu.

***

Hüseyin Özgürgün

Hüseyin Özgürgün, uzun süre genel başkanlık niyetini yansıtmadı.

   2006’da 11 ay kadar geçici genel başkanlığı vardı. 7 sene sonra 31 Ağustos 2013’te genel başkan seçildi ve 31 Ekim 2018’e kadar genel başkanlık yaptı. Genel seçim sonrası, muhalefetin Özgürgün’ün genel başkanlığındaki UBP ile koalisyon kurmak istememesi, bir anlamda Özgürgün’ün genel başkanlıkta sonunu hızlandırdı. Sonrasındaki gelişmeler, İstanbul’da yaşam tercihine neden oldu.

***

Ersin Tatar

   Ersin Tatar, en kısa sürede birden fazla hedefe ulaşan “EN ŞANSLI UBP GENEL BAŞKANIDIR.”

31 Ekim 2018’de UBP Genel Başkanı seçildi. 23 Ekim 2020’de görevi Cumhurbaşkanı seçilerek devretti. Bu süre içinde önce UBP Genel Başkanı, sonrasında Başbakan ve finalde Cumhurbaşkanı seçildi.

***

Ersin Tatar’dan sonra, UBP Genel Başkanlığında neredeyse kimse koltuğu ısıtamadı.

Ersan Saner

Ersan Saner, 23 Ekim/ 20 Aralık 2020 tarihleri arasında geçici genel başkan oldu. 20 Aralık 2020’de genel başkan seçildi. Bir yılı doldurmadan 31 Ekim 2021’de şık olmayan nedenlerle genel başkanlık yolculuğunu tamamladı.

***

Faiz Sucuoğlu

   Faiz Sucuoğlu, 31 Ekim 2021’de yüzde 60.6 oyla genel başkan seçildi. Başbakan oldu. Ancak, kurultay desteğine rağmen o görevde bir yıl bile kalamadı. Konuşmak yerine sessiz kalarak, genel başkanlığa ve başbakanlığa veda edip, 11 Eylül 2022’de görevi Ünal Üstel’e devretti.

Ünal Üstel

   Ünal Üstel, 21 Eylül 2024’te yapılacak Kurultaya, çok iddialı, seçimden öte zaferini ilan etmek için gidiyor. Görüntü bu…

Yarın: UBP, Milliyetçi, sağ bir partidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu